Do kraja maja u BiH stižu vakcine "Astra Zeneke" i "Fajzera"

18:27, 01.04.2021.
Izvor: Srna
Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević izjavila je da se, prema trenutnim informacijama, do kraja maja kroz "Kovaks" mehanizam očekuje dopremanje još 82.400 doza vakcine kompanije "Astra Zeneka", a da će u drugom kvartalu ove godine stići još 100.620 doza "Fajzerove" vakcine.

Gudeljevićeva je u ubraćanju na onlajn koordinacionom sastanku posvećenom odgovoru na virus korona u BiH rekla da BiH očekuje značajne količine vakcina iz EU mehanizmu "EU za zdravlje", u okviru kojeg je iskazala potrebu za 892.000 doza.

Ona je rekla da se u okviru ovog mehanizma do kraja aprila očekuje nabavka značajnijeg broja doza "Biontek Fajzerove" vakcine koje će za zemlje Zapadnog Balkana biti alocirane iz Austrije, kao i 380.000 doza kompanije "Astra Zeneka" od Poljske, saopšteno je iz Minstarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Gudeljevićeva je informisala sagovornike o epidemiološkoj situaciji u BiH i istakla da zdravstveni sitemi ulažu veliki napor da postignu blagovremen i efikasan odgovor na pandemiju virusa korona.

Kada je riječ o procesu vakcinisanja, Gudeljevićeva je rekla da su u skladu sa nadležnostima u sektoru zdravstva, institucije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta izradile planove vakcinacije, u kojima su definisane prioritetne grupe, dinamika i ostali elementi procesa imunizacije.

"Nažalost, BiH trenutno raspolaže minimalnom količinom vakcina protiv virusa korona, koje su obezbijeđene putem donacija prijateljskih zemalja ili su dobijene putem mehanizma `Kovaks`", dodaje se u saopštenju.

Onlajn sastaku su prisustvovali rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije Fabio Skano i UNICEF-a u BiH Rajan Kan, kao i predstavnici nadležnih institucija u BiH.