Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Džaferovićevi pritisci i cenzure diplomatski neprimjereni

19:14, 14.07.2020.
Izvor: ATV
Šefik Džaferović vršio je direktan pritisak na kabinet predsjednika Švajcarske Simonete Zomaruga da izmijeni videoporuku komemorativnom skupu u Srebrenici uz eksplicitan zahtjev da njeno obraćanje mora da sadrži riječ "genocid".

Tako nešto je neprimjereno, Džaferović je zloupotrijebio instituciju Predsjedništva i riječ je o njegovom ličnom stavu naveo je srpski član Predsjeništva Milorad Dodik u pismu švajcarskoj predsjednici da bi koliko toliko popravio štetu koju je Džaferović nanio bilaterarnim odnosima Švajcarske i BiH.
 
"Na ovaj način gospodin Džaferović nanio je ogromnu štetu našim bilateralnim odnosima. Ovakva vrsta pritiska i cenzure ne samo da nije diplomatski primjerena, nego može ozbiljno da naruši naše prijateljske odnose. Švajcarska Konfederacija je primjer decentralizovane zemlje u kojoj se uvažavaju jezičke, vjerske i etničke razlike, dok je sa druge strane BiH i dalje zemlja u kojoj bošnjački predstavnici zluopotrebljavaju zajedničke institucije BiH, stavljajući ih u službu isključivo bošnjačkog naroda i zaštitu njegovih interesa, a na štetu Srba i Hrvata", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Kako ATV saznaje iz diplomatskih izvora - iz Kabineta predsjenice Švajcarske upućena je jasna poruka  da su Džaferpvoćevi pritisci za Švajcarsku neprihvatljivi te da će oni ukoliko poruka Švajcarske predsjednice ne bude emitovana u dostavljenom obliku dobro će se razmisliti o dimenzijama svojih odnosa sa BiH u budućnosti, a posebno u kontkstu pomoći koju daju BiH svake godine.
 
Nije Džaeforvić propustio ni da ponovo pomene donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. U pomoć je pozvao i Visokog predstanika da takav zakon nametne. Da to ne bi teško palo Valnetinu Incku i sam je potvrdio i pozvao političare da taj zakon donesu. U Srebrenici nije bio genocid nego zločin, kaže to srpski član Predsjeništva Milorad Dodik. Kako kaže istina je ili cjelovita ili nije istina zato insistiranje na donošenu zakona o zabrani negiranja genocida nije moguć.

"Ni ova njihova priča nije istinita, to se pokazalo pričom o tome da pokušavaju tu njihovu istinu da nametnu zakonom da nešto zabranjuaju, pa ko još zabranjuje istinu, ne možete je zabraniti, možete je zabranti ovdje, ali otiću sutra u Beograd pa ću reći ne možete da me tužite", istakao je Dodik.

Nametanje Zakona značilo bi i gušenje slobode govora poručuje i predsjednik Željka Cvijanović. Kako kaže to bi onda značilo da ništa što se u istoriji dogodiilo niko nikad ne smije da preispituje. A zabrinjava i to što je jedna takva priča stavljena u funkciju ostvarivanja određenih političkih ciljeva kaže Željka Cvijanović.

"Ne bi se nikako slagala sa nametanjem bilo kakvog zakona, a pogotovo ne bi prihvatila nešto što bi značilo da vi zabranjujete javni diskurs ili iznošenje svog stava o nekim pitanjima pogtovo kada su u pitanju nauka, istorija i svi oni koji su za to vezani", naglasila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Da je priča o zakonu o zabrani negiranja genocida ispolitizovana smatraju i pravnici. Istina se kažu ne može zakonom zakucati niti se može zakonom presuditi da je nešto istina. Genocid se smatraju može samo dokazivati u redovnim sudskim postupcima, a ne političkim odlukama. 

"Ovo govorim iz prostog razloga što ja kao neko ko se profesionalno bavi u sudnici više ne bi imao pravo, ne bi više smio da ustanem i negiram počinjenje genocida i da kažem, novi dokazi, nove činjenice elementi u odnosu na Haške pokazuju da to što se dešavalo u Srebrenici nije genocid", naglasio je Miodrag Stojanović, advokat.

Bošnjački političari, nerijetko i strani kao i nevladine organizacije godinama insistiraju na donošenju Zakona o zabrani negiranja genocida na nivou BiH. To se nije desilo jer su protiv bili delegati iz Republike Srpske.