Istočno Sarajevo

Dodik: Јedini remetilački faktor za formiranje vlasti na nivou BiH je SDA

16:24, 06.11.2019.
Izvor: Srna
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da situacija u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH ostaje nepromijenjena i da nema inicijative da se uspostavi Savjet ministara.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je sinoć sa članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem bezuspješno pokušavao da dogovori kako da se pokrene ono što je u nadležnosti Predsjedništva, a to je pitanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On je istakao da je neophodno da se formira Savjet ministara i da se uvaže stavovi koji su bili izneseni od Evropske komisije, koja nije postavila pitanje članstva u NATO-u, podsjetivši da ni pet zemlja članica EU nije u članstvu NATO-a.

"Kada prvi put predate Godišnji nacionalni program (ANP), kretanje ka NATO-u, vi ste se odlučili za članstvo u NATO-u", rekao je Dodik, ponovivši da je odluka Republike Srpske da ne podrži ulazak u NATO i da niko iz Srpske nema pravo da podrži ulazak BiH u ovaj savez.

Dodik je poručio da on više neće inicirati razgovore o formiranju vlasti.

Govoreći o sutrašnjem sastanku delegacija HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, Dodik je rekao da je to njihovo pravo i da će na sastanku vjerovatno biti riječi o formiranju vlasti u Federaciji BiH (FBiH).

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ukazao je na to da SDA koči formiranje vlasti na nivou i FBiH i BiH, te napomenuo da je nemoguće održati tezu o blokadama u BiH, a postoji neriješen problem na nivou FBiH.

On je dodao da činjenicu da je BiH "paralizovana" po svim važnim pitanjima dokazuje i migrantska kriza, navodeći da je i na današnjoj sjednici Predsjedništva od Savjeta ministara u tehničkom mandatu zatražen konzistentan plan za rješavanje problema sa migrantima.

Dodik je podsjetio da je do sada taj plan od Savjeta ministara u tehničkom mandatu zatražen tri puta, da bude dostavljen u roku od sedam dana, i da to nije učinjeno.

"Ni nakon ranijih zahtjeva od Savjeta ministara nikada nije stigao odgovor, niti bilo kakav izvještaj i zato smo danas opet zatražili da nam dostavi konzistentan, sprovodiv plan koji će da odgovara ustavnom poretku", kaže Dodik.

On je ocijenio da Savjet ministara u tehničkom mandatu nema ni želje ni htijenja da odgovori Predsjedništvu, kao najvišem organu.