Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Zajednički nivo vlasti BiH ostaje neuspješan

17:02, 13.04.2021.
Izvor: ATV
Zajednički nivo vlasti BiH ostaje neuspješan, nedorečen, neefikasan, poprilično truo sa stanovišta inicijativa i želje da se stvari urade, tvrdi Dodik.

Dominantan proces je priča o izmjenama Izbornog zakona i sve se bazira na to kako riješiti pitanje Sejdić - Finci koje je prisutno 11 godina. Republika Srpska je izvan tog procesa, jer Republika Srpska ima odgovor na to pitanje.

"Konsenzus koji smo postigli prije 10 godina ostaje održiv. Na nivou FBiH ostaju isti problemi, nemogućnost da se postigne dogovor, uvaži ustavna pozicija Hrvata i da se onemogući i dalje izbor "Komšića", odnosno to da Bošnjaci biraju dva člana predsjedništva. Koja je korist od toga što u predsjedništvu sjedi Komšić? Samo su dobili probleme sa Hrvatima", kaže Dodik i dodaje da to što u FBiH nije formirana vlast nije ništa novo, ali je poražavajuće.

"Ne bih se bavio tim pitanjima, osim ako ona ne utiču na Republiku Srpsku koja ostaje stabila ekonomski i politički, uz izazove koje imaju i ostale zemlje u regionu. Nemamo namjeru da se miješamo u politiku u FBiH, ali imamo obavezu da zaštitimo prava Srba u kantonima", rekao je Dodik i dodao:

"Tek onda kada Bošnjaci i Hrvati dođu do rješenja Sejdić-Finci, mi ćemo se uključiti u raspravu o zakonodavstvu. I tu imamo mnogo šta da kažemo. Stranci treba da se udalje i nestanu, i da dopuste domaćim aktorima da uređuju izborni okvir".