Drvar: Završen uviđaj, danas novi skup zbog otpada

15:04, 03.07.2020.
Izvor: Srna
Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da je uviđaj u krugu nekadašnjeg Unisa u Drvaru završen, a obavljen je u prisustvu kantonalne inspekcije, zaposlenih u MUP-u Livanjskog kantona i grupe građana.

"Natovareno je nekoliko paketa otpada, koji je odvezen u nepoznatom pravcu", rekla je Runićeva.

Građani Drvara, nezadovoljni zbog istovarenog tekstilnog otpada iz Italije na području ove lokalne zajednice i Bosanskog Grahova, održaće danas novi protestni skup.

Oni su rekli Srni da će skup biti održan u 17.00 časova, ne otkrivajući mjesto okupljanja, da kojeg će tražiti odgovore na pitanja kako je otpad iz Italije stigao na ovo područje, ko ga je dovezao i ko treba da snosi odgovornost za ovaj incident.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je ranije da će o rezultatima inspekcijskog nadzora spornog otpada javnost biti blagovremeno informisana.

Runićeva je ranije danas izjavila da je dozvolu za uvoz otpada, koji je istovaren u Drvaru i Bosanskom Grahovu, izdalo federalno Ministarstvo turizma i ekologije na dan 16. marta, kada je na nivou FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće, a na osnovu rješenja za izdavanje dozvole za upravljanje otpadom, izdatog od Ministarstva građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Livanjskog kantona, izdatog 19. februara.

Nezadovoljni građani Drvara i sinoć su se okupili na magistralnom putu Drvar-Bosansko Grahovo.