Savjet ministara  BiH 

Državni zatvor ponovo skinut sa dnevnog reda

13:05, 13.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar pravde BiH Josip Grubeša nije došao na sjednicu Savjeta ministara BiH, koja je u toku, zbog čega su sa dnevnog reda skinuti prijedlozi odluka o zatvaranju Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu i o otvaranju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Predlagač tih odluka je Ministarstvo pravde, a Grubeša je te prijedloge poslao tek juče, dan uoči održavanja sjednice Savjeta ministara, kad su i uvršteni u dnevni red. 

Razlog nedolaska Grubeše na sjednicu Savjeta ministara za sada nije poznat. 

Ministarstvo pravde BiH pripremilo je odluke o zatvaranju Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu i otvaranju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, koje su u posjedu Srne, i iz koji se vidi da će ta institucija da radi bez rukovodstva i nadzora. 

U odluci o zatvaranju Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora navedeno je da se gase i Upravni i Nadzorni odbor, a u odluci o otvaranju tog zatvora istaknuto je da se rukovodstvo imenuje u roku šest mjeseci, dok je u obrazloženju navedeno da će Ministarstvo pravde početi kadrovsko popunjavanje tek po donošenju odluke. 

Na koji način će se vršiti kadrovsko popunjavanje nije precizno navedeno iako se radi o velikom broju radnih mjesta - prema procjenama u tom zatvoru radiće oko 200 zaposlenih.