Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite

FBiH: Ukinut zdravstveni nadzor putnika na granicama

17:30, 21.05.2020.
Izvor: Srna
Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite ukinuta je mjera zdravstvenog nadzora na graničnim prelazima BiH na teritoriji Federacije BiH /FBiH/ i izdavanje rješenja o kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana.

- Nakon 66 dana, okončana je procedura sanitarnog nadzora od 24 časa na ukupno 15 drumskih graničnih prelaza i dva međunarodna aerodroma /Sarajevo i Tuzla/ u FBiH, koju je obavljalo oko 100 federalnih inspektora iz svih 10 federalnih inspektorata - saopštio je danas direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

On je podsjetio da su, radi omogućavanja bolje i efikasnije neposredne kontrole putnika koji ulaze u BiH, odnosno izdvajanja putnika s povišenom tjelesnom temperaturom s ciljem njihove hitne zdravstveno-epidemiološke obrade, obezbijeđene i postavljene termalne kamere na šest najfrekventnijih graničnih prelaza.

Prema njegovim riječima, za vrijeme primjene mjere zdravstvenog nadzora na granicama, od 16. marta do danas, federalni inspektori su izdali 45.560 rješenja o samoizolaciji licima koja su ušla u BiH.

Ajdinović je zahvalio Graničnoj policiji BiH koja je ustupila svoje prostorije na devet graničnih prelaza i hotelima koji su ostali otvoreni kako bi pružili neophodne usluge smještaja i ishrane za federalne inspektore na terenu, kao i drugim partnerima.

- Danas je Federalni štab civilne zaštite donio još jednu naredbu u vezi sa građanima kojima nisu istekle mjere iz rješenja federalnih sanitarnih inspektora o kućnoj izolaciji. Rješenja o ograničavanju kretanja stavićemo van snage, a podatke ćemo proslijediti policiji radi obustave kontrole izvršenja pomenutih rješenja - rekao je Ajdinović.