Ministar pravde BiH

Grubeša: Neke stranke obmanjuju javnost i opstruišu formiranje vlasti

09:18, 26.08.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Određenim političkim strankama, koje javnost može lako prepoznati, obmanjivanje javnosti služi za opstruisanje uspostavljanja vlasti, rekao je ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josip Grubeša.

Na taj način, dodao je Grubeša, vješto prikrivaju svoje trenutne, a možda i dugoročne političke namjere u stvaranju dominantnog i nespornog statusa na području BiH. 

"Vjerovali smo da je vrijeme jednoumlja i dominacije iza nas, ali neki to očigledno ne gledaju na takav način", rekao je Grubeša za "Glas Srpske". 

On je naglasio da ministri iz HDZ-a nisu ni u jednom trenutku opstruisali rad već su, naprotiv, u punom kapacitetu dali doprinos radu ovog Savjeta ministara. 

"Valjda nije grijeh to što naglašavamo važnost formiranja novog Savjeta ministara koji će odslikati izborne rezultate iz 2018. godine", rekao je Grubeša. 

Prema njegovim riječima, nekima to očigledno odgovara, jer nemaju izborni legitimitet i željeli bi da ovo stanje potraje što duže, pa da se tako i zadrže na zaposjednutim funkcijama. 

Govoreći o radu Savjeta ministara u periodu dok se očekuje formiranje novog saziva, on je rekao da dosta toga još stoji i čeka neka druga ili bolja vremena, a razlog su, kako je naveo, nerijetko samo kratkoročne političke i stranačke potrebe s ciljem postizanja jeftinih političkih poena. 

Komentarišući neusvajanje Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, Grubeša je izrazio uvjerenje da će ova važna strategija ugledati svjetlo dana. 

On smatra da je, umjesto politizacije, potrebno slušati stručnjake. "Za našu budućnost neophodno je da se okončaju predmeti ratnih zločina i da ovo poglavlje naše tužne istorije jednom zauvijek ostavimo iza sebe", kaže Grubeša.