Linta: Anticivilizacijsko izjednačavanje žrtava u Јasenovcu i Potočarima

17:13, 23.04.2020.
Izvor: Srna
Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je danas kao duboko uvredljivo i anticivilizacijsko saopštenje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari u kojem je oko 700.000 srpskih, romskih, jevrejskih i ostalih žrtava genocida u Јasenovcu izjednačio sa bošnjačkim žrtvama nad kojima je počinjen ratni zločin u Srebrenici.

Linta je istakao da je skandalozna činjenica i "čist bezobrazluk" da Memorijalni centar Srebrenica-Potočari nastoji da jedan od brojnih zločina koji se desili na prostoru bivše Јugoslavije, kao onaj u Srebrenici nad Bošnjacima, izjednači sa najvećom fabrikom smrti u istoriji Balkana i jednim od najvećih masovnih zločina u istoriji svijeta kakav je počinjen u ustaškom logoru Јasenovac.

"Memorijalni centar Srebrenica-Potočari na čelu sa srbomrscem Emirom Suljagićem svojim saopštenjima uporno ponavlja najbezočniju laž da se u Srebrenici tobože desio genodid nad Bošnjacima i na taj način nastavlja da širi bijesnu mržnju prema Srbiji, Republici Srpskoj i srpskom narodu", naglasio je Linta u pisanoj izjavi.

On je ukazao da, ako postoji zločin na prostoru bivše Јugoslavije koji je najbliži definiciji genocida, onda je to brutalno etničko čišćenje oko 250.000 Srba i ubistvo više od 2.500 srpskih civila, vojnika i ratnih zarobljenika u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja" 1995. godine.

"Nije moguće sa moralne i ljudske strane da se upoređuje zločin u Srebrenici sa masovnim zločinom nad krajiškim Srbima, a kamoli da se upoređuje sa Јasenovcem", istakao je Linta.

Podsjećajući na to da su se u i oko Srebrenice, kao i u drugim dijelovima BiH, desili zločini i nad Srbima i nad Bošnjacima, Linta je poručio da zbog toga treba jednako osuditi sve zločine, kazniti sve ratne zločince bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost i jednako poštovati i srpske i bošnjačke žrtve.

"Svaki Bošnjak koji insistira na bezočnim lažima da se u Srebrenici tobože desio genocid, da je Srbija izvršila agresiju na BiH, da je Republika Srpska nastala na genocidu i zločinu, da ne priznaje Dan i ime Republike Srpske je protivnik mira, međusobnog poštovanja, uspostave povjerenja i pomirenja između srpskog i bošnjačkog naroda", poručio je Linta.