Londonski "Tajms": Prevara s vizama omogućila Pakistancima da koriste BiH kao ulaz u EU

11:06, 25.05.2020.
Izvor: ATV
"Čini se da hiljade pakistanskih migranata koristi zadnja vrata kroz BiH kako bi ušli u EU, stvarajući političku i diplomatsku krizu u ovoj 'izlomljenoj' balkanskoj zemlji".

Ovako počinje tekst londonskog "Tajmsa", jednih od najstarijih i najuticajnijih novina u Britaniji, koje su i među najuvaženijim dnevnim novinama u svijetu.

Navode kako graničari BiH tvrde da je 3.000 građana pakistana lažno dobilo vize preko ambasade BiH u Islamabadu, čime im je omogućeno da iskoriste prečicu na putu iz Pakistana u Evropu.

Inače, da bi migranti stigli do BiH, morali su putovati kopnom preko Irana, Turske, Grčke, Albanije i Makedonije, za šta su im trebale sedmice, hiljade evra, a sve su to radili uz pomoć krijumčara, pa su rizikovali hapšenje, napade kriminalaca pa čak i smrt, navodi "Tajms".

Ali, s vizom, mogu doletjeti iz Pakistana u Sarajevo, preći granicu u Hrvatsku i dalje nastaviti ka zapadnim zemljama EU, dodaju u tekstu.

Podsjećamo, ATV je prvi pisao o ovom slučaju, a sve su potvrdili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodikministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić.

Da se nešto iza brda valja, potvrdilo je i Tužilaštvo BiH, koje češlja po dokumentima u inostranstvu.

Dok se otvaraju stranice o tome ko je i kako pustio da u BiH uđu hiljade migranata, mahom muškaraca, u Ambasadi BiH u Pakistanu danima ćute, barem za ATV.