Svi nezadovoljni

Mještani Blažuja ogorčeni: Umjesto 350, stiglo 750 migranata

18:50, 11.12.2019.
Izvor: ATV
Umjesto 350 planiranih, u Sarajevo je autobusima dovezeno 750 migranata.  Njih tri stotine smješteno je u hangare kasarne u Blažuju. Kako je ranije najavljivano, kasarna je prve migrante trebala primiti tek za mjesec dana, dok bude osposobljena.

Iznenadni dolazak migranata u Blažuj uznemirio je i mještane. Vjerujući obećanjima, da im bezbjednost neće biti ugrožena, odustali su od blokade puteva. Međutim, sad poručuju da su spremni na sve.

"Pošto je nama ovdje svašta obećavano.  Da će biti ovdje i policija i zaštitarske kuće i škola da će se obezbijediti. Škola je ovdje najveća, 600 učenika. Jutros smo vidjeli kolone i ispred škole i po prodavnicama. Nigdje ni policije, ni zaštitarskih kuća ničega. Šta će dalje biti ne znam. Narod je ogorčen", kaže Osman Đuradija, potpredsjednik MZ Blažuj.

Bez tekuće vode, riješenog sanitarnog čvora, grijanja, migranti su, kako su nam ispričali, proveli noć na dušecima prostrtim po betonu u magacinima kasarne. Ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu tvrdi da im je dobro. Međutim, da snimimo stvarno stanje nije nam dozvolio.

"Ne sviđa vam se što vam mi ovdje pričamo, pa ćete ulaziti. Nema nema nikakve potrebe da ulazite. Što se mene lično tiče ne trebate ulaziti", rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu.

Ništa bolja situacija nije ni u kampu Ušivak. Migranti se već pakuju i odlaze. Nema, kažu, dovoljno hrane, a nisu spavali noćima.

"Kamp nije dobar za ovoliko broj ljudi, zato što nemamo dovoljno prostora, a sinoć je došlo još autobusa sa migranatima. Prije ni za nas je bilo dovoljno hrane i odjeće, a sada ih je još došlo", kaže Ilijas iz Maroka.

"Tri mjeseca sam ovdje. Život ovdje je težak. Neki ljudi nemaju mjesta za spavanje, to je veliki problem. Imamo sada snijeg i veoma je hladno. Idemo u Hrvatsku, možda Sloveniju. Mi moramo ići, to nam je bolje nego da ostanemo u ovim kampovima", kaže Diar, iz Iraka.

Mektić, na konferenciji za novinare, koju je kakao kaže organizovao zbog uspješno obavljene akcije i velikog interesovanja, nije htio reći u čijoj nadležnosti će biti migrantski centar u Blažuju, kao ni koliko para treba da radovi budu završeni.