Ambasadori potvrdili

NATO prihvata Program reformi koji ne aktivira ANP

19:04, 20.11.2019.
Izvor: ATV
"Da li je ovo Akcioni plan", nekoliko puta je juče Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH pitao Željka Komšića i Šefika Džaferovića, za šta postoje i pisani dokazi, saznaje ATV.

Dodik je insistirao i da se ambasadori, kao i Željko Komšić i Šefik Džaferović izjasne da se ne radi o Akcionom planu. Ambasadori zemalja Kvinte su se izjasnili - konsultovali su se sa NATO-om i poručili da će će taj vojni savez prihvatiti reformski program iz BiH koji ne aktivira ništa i ne mijenja status MAP-a. 

To je decidno potvrdio i ambasador SAD u BiH Erik Nelson. Ambasadori su naglasili da Program reformi definiše saradnju BiH sa NATO savezom, koja je prihvatljiva svima. To je na jučerašnjem sastanku i tražio Miorad Dodik - potvrdu da dokument koji će izaći iz Predsjedništva kao usaglašena verzija, niko u Briselu neće tumačiti kao bilo šta drugo osim reforme u oblasti odbrane i nastavka saradnje sa međunarodnim misijama u BiH. 

Izvor ATV navodi da je Dodik ambasdorima poručio da ne pokušavaju da naprave situaciju u kojoj će dokument dobiti podršku, a da onda NATO kaže da je to ANP. Naši izvori iz diplomatskih krugova tvrde da je američki ambasador konstatovao da su se konsultovali sa NATO-om i da će prihvatiti reformski program iz BiH. Ako takav odgovor dobijem od NATO-a, prihvatam, bio je odgovor Milorada Dodika. Mnogi su čekali da se oglasi ruski ambasador. Petar Ivancov danas potvrđuje ono što je Dodik rekao nakon sastanka. 

"Dokument koji je juče usvojen u Predsjedništvu BiH nije ANP. Taj dokument nije povezan sa integracijom BiH u NATO savez. On nije povezan ni sa MAP-om", istakao je Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH.

Interesantno je, kaže naš izvor, da je Željka Komšića juče itekako interesovalo ko će dokument nositi u Brisel. Na to je potrošen dobar dio sastanka sa ambasadorima nakon čega je održana posebna sjednica Predsjedništva, na koju je kao drugu tačku srpski član Predsjedništva kandidovao imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministra BiH. Iz SNSD-a i danas potvrda da o ANP-u nema ni govora.

"Milorad Dodik nije pristao na ANP, Milorad Dodik nije pristao na to da Republika Srpska ide prema NATO-u, stav SNSD-a je da je SNSD za vojnu neutralnost. SNSD ostaje u poptunosti dosledan poštovanju rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske", rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Nije jasno zašto i danas stižu optužbe od opozicionih lidera da je riječ o ANP-u. Takvi stavovi opozicionara su nebulozni jer su u dokumentu jasno izraženi stavovi Republike Srpske, kažu iz SNSD-a.

"Ta priča o tome da je donesena odluka štetna po interes Republike Srpske potpuno je netačna, odbacujem takve tendencije, spekulacije program je dokument koj nema naziv ANP i koji u sadržaju artikuliše vrlo jasno političke stavove pa i nas koji dolazimo iz Republike Srpske", naglasio je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Od svog stava ne odstupaju ni lideri opizicije, tvrde da neki znaju sadržaj te odluke, ali kako sami priznaju oni nisu ti. To što nisu imali uvid u dokument ne sprečava ih da komentarišu njegov sadržaj.

"Mi smo odmah zatražili da imamo kompletan uvid u ovaj dokument, nije nam to omogućeno, po informacijama ko je imao uvid u ovaj dokument, on je u sefu i ni jedan član Predsjedništva ga ne može obznaniti", istakao je Mirko Šarović, šef Kluba poslanika SDS-a u PD PS BiH.

Izjava da je dokument u sefu, ali da su informacije procurile potekle su od Dragana Mektića. Koliko su one kredibilne najbolje dokazuju njegove tvrdnje o tome da u BiH nema migranata niti vehabija, a jasno je kakva je situacija na terenu, kažu iz SNSD-a. Da prvo treba pročitati šta piše pa onda komentarisati poručuje i premijer Radovan Višković. Kako kaže, dokument ne prejudicira članstvo u NATO te da je za svaku vrstu kretanja ka članstvu potrebna nova odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH, a odluke će se donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti. Put Brisela dokument Program reformi BiH će dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara novog saziva Savjeta ministara BiH. 

Danas je završen i proces konstituisanja Komisije za izbor Savjeta ministara. Sljedeća sjednica Komisije najavljena je za utorak, 26. novembar, kada bi trebalo da bude obavljen intervju sa Zoranom Tegeltijom. Za predsjedavajućeg komisije izabran je SNSD-ov Staša Košarac, a za potpredsjedavajuće Predrag Kožul iz HDZ-a BiH i Halid Genjac iz SDA.