Američki ambasador u BiH

Nelson: Entiteti i Brčko distrikt vraćaju dug

20:41, 24.04.2020.
Izvor: Srna
Američki ambasador u BiH Erik Nelson rekao je da Međunarodni monetarni fond /MMF/ očekuje da Reublika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt vrate dug od sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI).

On je za FTV pojasnio da je na entitetima da se dogovore kako će novac biti raspoređen u BiH.

"Kako će taj novac biti raspoređen jeste važno pitanje, ali nije to prilika da neko pokuša da izvuče korist na uštrb drugih", dodao je Nelson.

On je naglasio da sva pomoć mora biti usmjerena u skladu sa potrebama i tamo gdje je najpotrebnija.

Nelson je rekao da je pomogao šefu Delegacije EU u BiH Јohanu Zatleru u posredovanju među političkim liderima u BiH.

"To je bilo neophodno jer Fiskalni savjet nije donio odluku", dodao je Nelson.

On je rekao da krediti MMF-a nisu ništa novo, a da je RFI nova vrsta kredita i mogućnost za BiH da uz malo ograničenja dobije sredstva od MMF-a.

Nelson je rekao da su institucije u BiH na epidemiju izazvanu virusom korona odgovorile uspješno i transparentno, te da je ispoštovana vladavina prava.

"Svako odgađanje efikasnog odgovora plaća se životima. Ovo nije vrijeme za stranačko manipulisanje, ovo je vrijeme kada moramo biti svjesni da smo svi jednako pod prijetnjom. Virus korona ne poštuje etničku pripadnost, ni granice", poručio je Nelson.

On je ocijenio da će posljedice po ekonomiju, nakon epidemije, biti velike, te da će dugo trajati.

Savjet ministara na današnjoj vanrednoj, telefonskoj sjednici nije donio odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije.

Za odluku nisu glasali ministri inostranih poslova Bisera Turković, bezbjednosti Fahrudin Radončić i odbrane Sifet Podžić, te zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

Savjet ministara donio je odluku o davanju ovlaštenja ministru finansija Vjekoslavu Bevandi za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava RFI od MMF-a u iznosu od 265,2 miliona Specijalnih prava vučenja u protivvrijednosti konvertibilne marke po kursu na dan povlačenja sredstava, saopšteno je iz Savjeta ministara.