Šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH

Novaković Bursać: Visoki predstavnik nema pravo da nameće zakone

15:58, 22.02.2021.
Izvor: Srna
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da niti visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, niti bilo koji čovjek u toj ulozi, nema pravo da nameće zakone jer za to nema pravnog osnova.

"Incko prijeteći kojekakvim odlukama nastavlja da bude dio problema u ovoj zemlji, a već dugo nije dio nikakvog rješenja, osim u pravcu ispunjenja određenih političkih zahtjeva bošnjačkih stranaka", rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da bi daleko bolje bilo da se Incko posveti zadacima koji će riješiti probleme u BiH, a ne da donosi odluke i nameće zakone koji će prouzrokovati probleme.

"Imajući na umu da je još prisutna ta institucija, čija je uloga pomoć u sprovođenju civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma, bilo bi korisnije da se zalaže za istraživanje i objelodanjivanje pune istine o ratnim dešavanjima i zločinima, a koja uključuju mnoga stratišta srpskog naroda nikad procesuirana i nikad do sad kvalifikovana na pravi način", poručila je Bursaćeva.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko ponovo je zaprijetio da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida u BiH ukoliko do 11. jula ne bude usvojen u parlamentu BiH.