Ustavni sud BiH

Odbačena apelacija Koalicije "Moja adresa: Srebrenica"

18:33, 07.04.2021.
Izvor: Srna
Ustavni sud BiH zaključio je na današnjoj sjednici da nije povrijeđeno pravo apelanta - koalicije "Moja adresa: Srebrenica", koju čine stranke SDA-SBiH-SBB-PDA, u vezi sa pasivnim biračkim pravom propisanim Izbornim zakonom BiH.

- Ustavni sud je zaključio da je apelantu bilo omogućeno da se, u skladu sa članom 4.4 Izbornog zakona, prijavi da učestvuje na izborima za načelnika opštine i Skupštinu opštine Srebrenica, pri čemu se u pogledu rokova i načina glasanja vodilo računa i o izuzetno otežanom ili prekinutom poštanskom saobraćaju uzrokovanom epidemijom virusa korona - navedeno je u saopštenju Ustavnog suda BiH.

U saopštenju se dodaje da je apelantu bila omogućena i zaštita izbornog prava putem Izborne komisije i Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Ustavni sud BiH je danas elektronskim putem održao redovnu sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda BiH.

Bošnjaci su 21. februara bojkotovali ponovljene izbore za načelnika opštine i Skupštinu opštine u Srebrenici na kojima je za načelnika izabran zajednički kandidat srpskih stranaka Mladen Grujić.

Izbori su bojkotovani na poziv koalicije političkih stranaka inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" jer, kako su naveli, nije ponovljeno glasanje putem pošte za Srebreničane koji žive širom svijeta.