Paketi za sjetvu stigli u Hercegovinu

19:24, 16.04.2020.
Izvor: ATV
Od 9000 sjetvenih paketa koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, 1000 je stiglo i podijeljeno u Hercegovini. Sve ovo mnogo znači proizvođačima pogotovo onima koji su u proteklom periodu ostali bez posla.

"Zasadili smo nešto više nego inače a dobro će nam doći  jer sam u ovoj situaciji ostala bez posla, radila sam u Dubrovniku. Zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede mislim da je ovo dobar potez", kaže Daliborka Kulaš.

"Ujedno da se zahvalim Vladi Republike Srpske i agrarnom fondu što su prepoznali sve ovo u ovom teškom vremenu koje nas je zadesilo. Mnogo mi  znači do sada sam posadio oko 4,5 dunuma raznih kultura", kaže Čedislav Banđur.

Pakete su dobile socijalno ranjive kategorije stanovništva, ljudi koji su zbog pandemije ostali bez posla i višečlane porodice. Vrijednost danas podjeljenih sjemena u Trebinju je viša od 52.000 maraka.

"Vrijednost jednog paketa je oko 250 KM, on sadrži sjeme, sadni materijal, đubrivo i sve što je neophodno da se posadi jedna bašta od 500 metara kvadratnih", kaže Igor Tomašević, iz Ministarstva poljoprivrede, Područna jedinica Trebinje.

Ovakvi paketi danas su podijeljeni u svim opštinama sa područja poljoprivrednog klastera Stara Hercegovina. U trebinjskom Agrarnom fondu kažu da su do sada slične aktivnosti realizovali sa trebinjskom Gradskom upravom i podijelili 377 sjetvenih paketa.

"Pa ono što možemo da kažemo jeste da će u konačnici ove godine sigurno biti zasijano mnogo mnogo više poljoprivrednih površina što je dobro iz razloga jerćemo na tržište ponuditi i koristiti domaću hranu a ne hranu iz uvoza", kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje.

U Agrarnom fondu se nadaju da će se tren povećane sadnje nastaviti i u narednim godinama. Izračunali su da je ove godine zasađeno oko 40% više nego prošle.