Put u NATO postao problem dolaskom SNSD-a

Pisanje medija iz FBiH: Zašto odjednom pristajemo na saradnju s NATO-om, a ne na integraciju?

10:10, 25.02.2021.
Do sada Komisija za NATO integracioni proces BiH, od sada je Komisija za saradnju BiH s NATO-om. To i Program reformi usvojio je juče Savjet ministara.

Program podrazumijeva da se ne prejudicira rješenje u vezi s NATO integracijama.

Kako pišu federalni mediji "BiH je pristala na saradnju sa NATO-om, a ne na integraciju

"Igra riječi i posljedice: Zašto odjednom pristajemo na saradnju s NATO-om, a ne na integraciju"

Savjet ministara juče je formirao Komisiju za saradnju s NATO-om, umjesto dosadašnje komisije za integracije u taj savez. Osim problematičnog naziva, i nakane takvog tijela prekršen je i Zakon o odbrani. U tom zakonu, u članu 84. navodi se da će Savjet ministara i druge institucije raditi na prijemu BiH u članstvo NATO-a. U ovom trenutku, odnosno nakon izbora 2018. godine, došli smo u situaciju da na nivou BiH vagamo riječi i gubimo mjesece i godine na političkim prepirkama o tome kakav odnos BiH treba imati prema NATO-u, navodi Klix.ba.

Iako je BiH još prije više od decenije zacrtala svoj NATO put i potpisala sve odluke na tom putu, dolaskom SNSD-a na na nivou BiH (2018.) počinju problemi. To se prije svega ogleda na insistiranju da BiH može imati saradnju, ali ne i integracije u NATO. Upravo je to bio predmet spora duže od godinu, zbog čega naša država nije usvajala Godišnji akcioni plan (ANP) već je na kraju postignut kompromis u usvajanju Programa reformi, piše pomenuti portal.

Program reformi ne prejudicira rješenje za NATO integracije

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić istakla je da Program reformi koji je potpisalo Predsjedništvo BiH podrazumijeva saradnju sa NATO na konkretnim mjerama koje su njime utvrđene.

Majkićeva je dodaje da su se ranije stvari zakomplikovale u vezi sa nekadašnjom Komisijom za NATO integracije.

"Očito da je postignut konsenzus. To više nije Komisija za NATO integracije jer Program reformi podrazumijeva da se ne prejudicira rješenje vezano za NATO integracije. To je sad Komisija za saradnju sa NATO", izjavila je Majkićeva u Sarajevu.

Ona je izrazila nadu da će ubrzo svi da delegiraju svoje predstavnike u tu Komisiju i da će moći raditi po onom što je napisano u Programu reformi.

"Јoš je važnije, u međuvremenu NATO je donio dokument pod nazivom "NATO 2030" koji podrazumijeva da BiH ne samo da nije član, nego nije ni partner. Dakle, to nas ohrabruje da Program reformi je cilj prema kojem idemo i za koji očito imamo konsenzus da ga realizujemo", istakla je Majkićeva.

Za probosanske stranke tu nema razlike. Uvjerene su da se put ka članstvu u NATO nastavlja. S druge strane stranke iz Srpske smatraju da su zaustavile taj put te da su pristali isključivo na saradnju s NATO-om, po uzoru na Srbiju. Stoga je mjesecima problematizovano formiranje komisije za NATO integracije pri Savjet ministara, jer je SNSD-ovom Zoranu Tegeltiji sporna upravo riječ integracije. U međuvremenu je Bisera Turković (SDA) ponudila kompromisno rješenje te je tako i formirana Komisija za saradnju s NATO savezom. Turković smatra da se suštinski ništa ne mijenja te da BiH ostaje na NATO putu. Međutim, u kontekstu borbe da BiH korača integracijskim procesima koji će garantovati sigurnost i stabilnost vaga se svaka riječ. Na jednoj riječi se kupe politički poeni i mijenja ravnoteža odnosa u BiH, navodi Klix.

SNSD će sada ovakav potez predstavljati kao svoj uspjeh, a opozcija u FBiH će kritikovati SDA da je izdala interese BiH.

BiH će, bez obzira na naziv komisije, prije pristupanja NATO savezu morati provesti referendum ili donijeti novu odluku na nivou BiH.

A ta riječ u nazivu komisije "saradnja" u koliziji je s odredbama Zakona o odbrani, gdje se jasno naglašava da će "BiH u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti provesti aktivnosti za prijem u članstvo NATO-a". Sada se postavlja pitanje kako će komisija s nazivom "saradnja" moći raditi na integraciji? Kako je moguće da se formira državna komisija koja je u suprotnosti s državnim zakonom? Formiranje takve komisije nije dio aktivnosti za prijem u članstvo. Barem ne u nazivu, a u pravu jedan zarez čini razliku, a kamoli riječ, piše ovaj portal.

Juče usvojena odluka o realizaciji starog Programa reformi takođe ne znači mnogo, jer i ta odluka ne ide direktno u Brisel, već prvo u Predsjedništvo BiH.

S druge strane, BiH tek treba da radi na usvajanju novog Programa reformi za 2020/2021. Na tom programu više neće raditi komisija za NATO integracije, već novoformirana Komisija za saradnju s NATO-om.

Dodik i SNSD su izdali samo put BiH ka NATO

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je za Srnu da činjenica da BiH danas ima Komisiju za saradnju sa NATO savezom umjesto dosadašnje Komisije za NATO integracije jasno pokazuje šta je Program reformi i da to nije ANP.

Kovačević je rekao da je ANP bio jedan od ključnih dokumenata koji je trebalo da vodi BiH ka NATO-u, a Program reformi taj put prekida, jer u njemu jasno piše da se članstvo u NATO ne prejudicira što znači da je ono prekinuto i u potpunosti ostavljeno po strani, dok se sada govori isključivo o saradnji.

"Mi iz Republike Srpske od početka govorimo da nemamo ništa protiv da kao i druge zemlje sarađujemo sa NATO, ali da ne želimo da budemo član tog saveza", podsjetio je Kovačević.

"Kada je riječ o navodnoj izdaji o kojoj govori Mirko Šarović, moram da kažem da jedino što su Milorad Dodik i SNSD izdali jeste NATO put BiH. Izdali smo i Startegiju spoljne Mladena Ivanića u kojoj je on naveo da su Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/ i Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO /ANP/ dio konsenzusa u BiH i nešto sa čim niko nema problem, iako je godinu dana prije toga u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti", istakao je Kovačević.