Poslanici nisu prihvatili prijedlog Budžeta

18:10, 09.07.2020.
Izvor: ATV
Budžet institucija BiH za ovu godinu nije usvojen u prvom glasanju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.  Dobio je opštu, ali ne i entitetsku podršku. Mnoge stvari nisu ispoštovane, kažu u SNSD-u, koji je glasao protiv. Među njima je i dogovor trojice lidera o imenovanjima u Savjetu ministara.

"Zbog toga što nisu ispoštovani dogovori koje smo ranije imali i oko bužeta i oko drugih stvari budžetu je bilo dosta propusta nije se moglo dogovoriti da se ti propusti uklone a nije se uspijelo dogovoriti ni oko drugih važnih stvari za BiH ubuduće“, kaže Nebojša Radmanović, SNSD.

Glasanju je prethodila diskusija od oko sat i po. Moglo se čuti  da iza neusvajanja  budžeta stoje oni koji se plaše lokalnih izbora, te da je u pozadini obračun sa izborom članova CIKa. Primjedbovano je i da nema dovoljno novca za migrantsku krizu, a da ga je previše za zapošljavanje u zajedničkim službama. 

"Ima stvari za koje smatram da su se i dalje mogle umanjivati sa istim ciljem a to je prije svega upravo broj novozaposlenih koji je predviđen u institucijama BiH, ono što nam je čini mi se većini zaparalo oči je 30 zaposlenika u institucijama BiH , zajedničkim službama“, kaže Mirjana Marinković Lepić, Naša stranka.

"Žele onemogućiti finansijski okvir CIK da uđu u nastavak aktivnostiu vezano za organizovanje lokalnih izbora ove godine, ovoga puta su iskoristili budžet kao alat za prolongiranje daljih aktivnosti CIK-a“, kaže Dženan Đonlagić, DF.

Priča da se izbori ne mogu održati bez budžeta, kažu u SNSD-u, ne pije vode. Podsjećaju da je 2012. godine takođe bilo privremeno finansiranje, a izbori su održani, te da krivac za njihovo neodržavanje samo može biti neznanje članova CIK-a. 

Osim toga gradovu u Srpskoj su obezbijedili novac za provođenje izbora. Budžet bi u narednih sedam dana trebao na ponovno glasanje u Predstavničkom domu. Predložen je u iznosu od  1,8 milijardi maraka, od čega je 996 miliona namiijenjeno za finanje  BH institucija, ostatak za finansiranje duga BiH. Budžetom je predviđeno i oko 40 miliona maraka za saniranje posljedica korona virusa.