Egipat

Potrošeno oko 60.000 KM: Na konferenciji u Šarm el Šeiku u delegaciji BiH bilo 16 osoba

10:49, 13.12.2019.
Izvor: Srna
Za odlazak na Svjetsku konferenciju o radio-komunikacijama u Egiptu 16 predstavnika Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH i dva predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara u tehničkom mandatu potrošeno je 59.655 KM javnog novca, navodi portal Klix.

Iz RAK su naveli da su u Šarm el Šeik, od 28. oktobra do 22. novembra, poslali 16 lica i da su troškovi službenog putovanja – za avio-prevoz, smještaj i dnevnice iznosili 52.253 KM.

Iz RAK su istakli da se Svjetska radijska konferencija održava svake četiri godine i da predstavlja "najvažniji događaj u vezi sa poslovima upravljanja radio-frekvencijskim spektrom".

"BiH kao član Međunarodne unije za telekomunikacije ima pravo i obavezu učešća na ovoj konferenciji čime se štite interesi korištenja radio-frekvencijskog spektra u BiH, u skladu sa međunarodnim propisima", pojašnjavaju iz RAK i dodaju da su do sada predstavnici RAK pet puta učestvovali na ovom važnom svjetskom događaju koji okuplja više od 2.000 delegata iz svijeta.

Iz RAK su napomenuli da je na konferenciji u Egipatu učestvovalo 16 članova koji su na skup odlazili u smjenama, u zavisnosti od planiranog rasporeda aktivnosti na konferenciji, kojoj su prisustvovali u prosjeku po sedam dana.

Putni troškovi članova delegacije Ministarstva koji su učestvovali na konferenciji podrazumjevaju 3.593 KM za avionske karate, 2.628 KM za smještaj, 1.128 KM za dnevnice i ostale izdatke 55,20 KM.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH su rekli da su u Šarm el Šeiku boravili i njihovi predstavnici – pomoćnik ministra i šef Odsjeka za komunikacije, ali da nisu učestvovali na panelima.

"Ova vrsta radne konferencije ne predviđa pojedinačna izlaganja, nego rad i usaglašavanje radiospektra po komitetima, a zatim usvajanje prijedloga na plenarnom dijelu konferencije. Predstavnik ministarstva je u skladu s akreditivima učestvovao na ceremoniji potpisivanja finalnih akata konferencije", pojasnili su iz Ministarstva komunikacija i transporta.

Ostaje nejasno zbog čega su onda predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH u izvještaju sa službenog putovanja naveli da “nisu bili panelisti, jer BiH nije imala prijedloga ni zvaničnih primjedbi na druge prijedloge”, prenosi pomenuti portal.