Milorad Dodik

"Prava Srpske ne smiju biti ukinuta"

21:50, 07.05.2020.
Izvor: Srna
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da nema evropskog puta BiH koji će prihvatiti Republika Srpska, a da joj bude ukinuto pravo koje ima u Ustavu.

"Mišljenje ne može da bude veće od Ustava i dobijenih prava u Ustavu. Nismo spremni da o toj temi uopšte razgovaramo i neće se desiti da Srpska izgubi pravo na veto zbog nacionalnog interesa zato što će neko iz briselske kancelarije reći da to treba. To je nemoguće, mi ne shvatamo da je mišljenje nešto što mi trebamo prepisati i tako se ponašati. Put u Evropu nije samo prepisivanje mišljenja ili njihovih propisa već mukotrpan proces prilagođavanja koji treba da prođemo", rekao je Dodik za RTRS.

Kada je riječ o 14 zaključaka Evropske komisije o evropskim integracijama, Dodik je naveo da je to jedan od spoljnopolitičkih ciljeva Reupublike Srpske, ističući da Srpska želi daleko veću saradnju sa Srbijom, ali i sa SAD, Rusijom, Kinom i drugim zemaljama, te da tu ne gradira šta važnije već šta je najbolje za Srpsku.

"Naravno, ne sporimo evropske integracije, ali ono mišljenje Evropske komisije i 14 mjesta čini mi se da su napisani da BiH nikada ne dođe do toga nego da pomogne BiH u vezi sa tim. To su pisali službenici prethodne Evropske komisije koja je pokazivala godinama unazad neuspjeh da uradi nešto u BiH. Traženje da se ukine veto je za nas neprihvatljivo", rekao je Dodik.

Govoreći o video-samitu EU-zapadni Balkan Dodik je rekao da je razočaran činjenicom da zemlje EU nisu opredijeljene za članstvo zemalja regiona.

On je rekao da je problem EU šta će sa njom biti u budućnosti, ima li snage da se resetuje i postane nešto novo, a postavlja se i pitanje "u koju to EU mi idemo".

"U onu za koju imamo percepciju od prije pet godina ili ovu koja ne zna šta će sama sa sobom. I u samoj EU ima glasova o tome da je ona u problemima, da ne funkcioniše, da je bilo izostanka solidarnosti u početnim periodima pojavljiva krize u vezi sa virusom korona i da se, u tom pogledu, Evropa pokazala veoma sebičnom, što je rekao i italijanski premijer", rekao je Dodik.

Osvrćući se na poruke da BiH treba da se više okrene Evropi, a manje Kini i Rusiji, Dodik je prokomentarisao - ako su željeli da kažu da zaštitne rukavice i maske ne nabavljamo u Kini, zašto su zabranili da to uradimo u Evropi.

"EU je tražila da se objedinimo i da vršimo nabavke medicinskih sredstava opet u Kini. Dakle, sve zemlje su same željele da riješe pitanje nabavke opet u Kini, a nama kažu da se okrenemo Evropi. I da imamo najbolje odnose sa EU, nemamo pravo da imamo loše odnose sa Kinom, Rusijom, SAD, Indijom i drugim zemljama", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da članstvo u EU ne znači da se postavlja zid u odnosima sa drugim zemljama.

On je istakao da u momentima kada je epidemija virusa korona snažno udarila moćne zemlje, pa i samu Ameriku, svaka vrsta solidarnosti treba da bude pozdravljena i ne treba da bude osporavana.

Dodik kaže da vjeruje da su Rusi, koji imaju velikih prblema sa virusom korona, našli unurašnje resurse da pomognu drugima, te istakao da je zahvalan i predsjedniku Risije Vladimiru Putinu, ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i ambasadoru te zemlje u BiH Petru Ivancovu što su pomogli i Srpskoj.

On smatra da takvu pomoć niko ne bi trebao da odbije.

Dodik je rekao da je predsjednik PDP-a Branislav Borenović među ljudima koji žele da kleveću Republiku Srpsku.

"Bio je juče skup narodnih partija Evrope i jedina pamet Borenovića je bila da kleveće Milorada Dodika i Republiku Srpsku da smo protiv evropske orijentacije. Razlikujem se od Borenovića potpuno, jer sam na strani Republike Srpske i ne prihvatam evropske integracije gdje bi se gubio promil snage Republike. Nisam čovjek kao on, jer nisam spreman da zbog neke evropske priče kažem - pa, nije važno ima li Srpske", naglasio je Dodik.

On je istakao da Evropa ima probleme o kojima treba pričati.

"Ako je Evropa korisna za nas, odnosno ako Srpska jača prava i ne gubi ih, onda sam za EU. Međutim, ako Srpska gubi poziciju u BiH, gubi identitet, onda sam protiv EU", rekao je Dodik.

On kaže da su Borenović, kao i Mladen Ivanić i Igor Crnadak /PDP/ u Evropi samo govorili o Dodiku u negativnom kontekstu.

"Karakter je osnova političkog djelovanja, kojeg Borenović nema. To znači da ne može biti niko, pogotovo u politici. Za razliku od ovoga, nikada nisam propustio priliku da Republici Srpskoj vratim snagu. Borenović je dobrodošao u Sarajevo za razliku od mene i na to sam veoma ponosan", kaže Dodik.