Kardinal o migrantskoj krizi

Puljić: Mektić svojim stavovima kumuje neredu u BiH

20:53, 22.10.2019.
Izvor: klix.ba
Kardinal Vinko Puljić izjavio je danas u Mostaru da ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić svojim stavovima i strukturom jako kumuje neredima po pitanju migrantske krize u BiH.

"Smatram da je vrlo delikatan taj proces bezbjednosti. Delikatno je i da migranti koji su zaista potrebni pomoći bivaju manipulirsani. To Bosna i Hercegovina ne može sama riješiti, ali ni Evropa. Potrebno je ozbiljnije pristupiti tome problemu. Ne prozivati male ljude, nego na višem nivou rješavati pitanje migrantske krize", rekao je kardinal Puljić.

On je kazao da je problem govoriti o migrantima u BiH jer ona nema oformljenu vlast koja će voditi sve strukture pa i tu strukturu te da zato vlada haos.

"Zato mali čovjek pati. Zato imamo zapaljenih kuća, silovanja i provaljivanja. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić hvali se kako on vodi službu bezbjednosti, ali on jako
kumuje neredu svojim stavovima i svojom strukturom", istakao je.

U Mostaru je juče započeo godišnji susret predsjednika, nacionalnih i nadbiskupijskih direktora "Caritasa" u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj. Zajednički sastanak održan je danas u Duhovno-obrazovnom centru "Emaus“ u Potocima kod Mostara, javlja KTA.