Tešanj novo žarište u FBiH: Građani poštuju pravila

16:55, 28.05.2020.
Izvor: klix.ba
Povećan broj zaraženih koronavirusom u opštini Tešanj sve građane, ali i nadležne pozvao je na još veći oprez i pridržavanje mjera zaštite od koronavirusa. Svi su složni da Tešnju mogu pomoći tako što će prvo pomoći sami sebi poštovanjem naredbi kriznih štabova.

U samo nekoliko dana na području opštine Tešanj registrovano je 28 osoba zaraženih koronavirusom, a ukupno je od početka pandemije evidentirano 50 slučajeva. Sedam pacijenata s područja opštine do sada se oporavilo, a iako nadležni drže stvar pod kontrolom, građani su disciplinovani i poštovaju naredbe nadležnih.

U izjavi za Klix.ba Tešanjka Zehra J. je kazala kako vjeruju svojim ljekarima.

"Potpuno vjerujem Tešnju i našim ljekarima i zdravstvu. Svi se moramo pridržavati pravila. Ja sam prešla granicu starosti, ne mogu reći da se bojim, ali sve ovo vrijeme izlazila sam samo po potrebi. Imala sam divne komšije i omladinu koja mi je izlazila u susret, a naše zdravstvo je oduvijek bilo spremno na sve", izjavila je Zehra dodavši da će zadržati kvalitete, vrijednost i gostoljubivost i u vrijeme koronavirusa.

Ugostitelji su ispoštovali sve naredbe kriznih štabova, distanca između stolova je obavezna, a poduzeli su i druge mjere s ciljem prevencije širenja koronavirusa.

Direktor Opšte bolnice u Tešnju Hasan Škiljo u razgovoru za Klix.ba je kazao da su se posljednjih mjeseci borili s naglim skokom broja oboljelih od koronavirusa kako se ne bi opteretio zdravstveni sistem u kantonu.

"Trenutno imamo iskustvo, opremu i znanja, ali sve mjere su ukinute i poništene te smo tada dobili taj vrh. Moramo naučiti živjeti s ovim virusom, detektovati, testirati i liječiti bolesne, a sve sumnjive kontakte staviti u izolaciju dok javni sektor i privreda moraju nastaviti raditi. U toku ove sedmice smo radili testiranja s Kliničkim centrom u Sarajevu, a od ponedjeljka počinjemo samostalno raditi. Još nismo dobili testove od FŠCZ, a od Kantonalne bolnice Zenica smo posudili 1.000 testova koje ćemo im vratiti kada od FŠCZ dobijemo svoje testove. Naš PCR kabinet nema kapacitet kao KCUS, ne možemo raditi 200 testova dnevno, ali se trudimo odgovoriti ovom broju pacijenata", kazao je Škiljo.

Dodao je kako imaju 98 plućnih kreveta te da imaju dosta iskustva s tom vrstom oboljenja koje je slično i koronavirusu, gdje su pacijenti 90 odsto plućni bolesnici.