Migrantska kriza

U Livanjskom kantonu nezadovoljni radom Ministarstva bezbjednosti

15:21, 30.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predstavnici lokalnih zajednica u Livanjskom kantonu izrazili su danas na sastanku u Livnu o migrantskoj krizi veliko nezadovoljstvo radom institucija BiH, a posebno Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara tehničkom mandatu i Kancelarije za strance BiH.

Učesnici sastanka, koji je organizovao kantonalni MUP, zaključili su da lokalne zajednice u Livanjskom kantonu ne mogu ispuniti standarde niti imaju kapacitet za privremeni smještaj migranata, saopšteno je iz Vlade Livanjskog kantona. 

Ističući da nekontrolisana migrantska krizi mora biti problem BiH, učesnici sastanka su zauzeli jedinstven stav da se mora poštovati vladavina prava, povećati sigurnost ljudi i zaštita imovine, povećati i dati podrška radu policije i pojačati kontrola granice. 

U tom kontekstu biće urađena zajednička izjava koju će potpisati načelnici svih opština u kantonu Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča, Drvara i Bosanskog Grahova i gradonačelnik grada Livna, navedeno je u saopštenju. 

Sastanku su prisustvovali načelnici i predstavnici opština i grada Livna, predsjednik Vlade Livanjskog kantona Ivan Jozić, kantonalni ministar rada, zdravstva, socijalne zaštite i prognanih Vasilija Broćeta, ministar unutrašnjih poslova Darinko Mihaljević i načelnik policije u livanjskom MUP-u Ilija Jakić. 

Mihaljević je na sastanku predstavio sve informacijama o migrantskoj krizi i svemu na što ona može uticati.