U ponedjeljak pregovori sa MMF-om; Aranžman vrijedan 638,5 miliona dolara

13:28, 26.11.2020.
Izvor: avaz
Thumbnail
Pregovori sa delegacijom MMF-a o novom aranžmanu za BiH počeće u ponedjeljak 30. novembra i trajaće do 8. decembra, saznaje Dnevni avaz.

Misija MMF-a u Vašingtonu obavijestila je juče nadležne u BiH o početku pregovora koji će se održavati onlajn i vodiće se pojedinačno sa vladama Republike Srpske i FBiH, te članovima Savjeta ministara.

Kako saznaje Avaz, u nacrtu Pisma namjere traži se šestomjesečni aranžam u vrijednosti od 638,5 miliona dolara ili oko 1,5 milijardi KM.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je nedavno da BiH traži od MMF-a sklapanje trogodišnjeg aranžmana za ublažavanje negativnih posljedica drugog talasa pandemije virusa korona.

Tegeltija je rekao da bi sredstva bila iskorištena za podršku ekonomskog oporavka zemlje u 2021. godini, uz očuvanje makroekonomske stabilnosti, stabilnosti valutnog odbora i održavanje duga.

On je najavio da će Misija MMF-a obaviti virtuelnu misiju za BiH u periodu od 19. novembra do 8. decembra s ciljem postizanja dogovora o aranžmanu.