Upozorenja OHR-a, EU, SAD i Njemačke 

Završiti formiranje federalnog Doma naroda

17:49, 17.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Napori političkih stranaka treba da se fokusiraju na uspostavljanje nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH od kantonalnih skupština, poručili su danas iz OHR-a, Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH i ambasada SAD i Njemačke.

U zajedničkom saopštenju se apeluje na kantonalne skupštine, koje to još nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje delegate bez daljeg odgađanja. 

"Imajući na umu da su opšti izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta", ističu iz OHR-a, Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH i ambasada SAD i Njemačke. 

U saopštenju se dodaje da bi, pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od Doma naroda Parlamenta FBiH u starom sazivu predstavljalo i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za dalje odgađanje uspostavljanja vlasti u BiH, što je neprihvatljivo.