Član Predsjedništva BiH

Željko Komšić zatražio angažman vojske zbog migrantske krize

15:09, 10.06.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je i službeno zahtjev za održavanje hitne sjednice Predsjedništva BiH zbog migrantske krize.

Komšić, također, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi upotrebu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih kao i drugih jedinica Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice.

Prema ovom prijedlogu, upotreba i razmještaj jedinica Oružanih snaga BiH ne podrazumijeva korištenje naoružanja i bojevih sredstava.

Upotreba i razmještaj Oružanih snaga BiH duž granice s Republikom Srbijom i Crnom Gorom predlaže se radi problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Azije i Afrike, protivno važećim zakonima i viznom režimu BiH.

Komšić predlaže i da Predsjedništvo BiH predloži hitno održavanje vanredne sjednice Savjeta ministara BiH na temu žurnog i sveobuhvatnog angažovanja svih raspoloživih kapaciteta Ministarstva bezbjednosti BiH, kao i upravnih organizacija BiH sa operativnom samostalnošću u sastavu Ministarstva bezbjednosti BiH radi rješavanja problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Afrike i Azije protivnom važećim zakonima i viznom režimu BiH.

Prema ovom prijedlogu, Predsjedništvo BiH predlaže hitno održavanje sjednice Savjeta ministara BiH budući da je Ustavom BiH propisana isključiva nadležnjost institucija BiH kad je u pitanju politika i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila.