Žepče

Djevojčica bez ruku je odlična učenica i uzor svima

22:28, 20.01.2020.
Izvor: avaz
Desetogodišnja Ramela Mešeljević iz Žepča, djevojčica rođena bez ruku, čija sudina je zapanjila BiH i širu javnost, danas pohađa peti razred osnovne škole.

Odlična je učenica i uzor drugoj djeci. Sa ponosom pokazuje knjižicu. Prvo je polugodište završila sa svim peticama.

Polazak u školu

Roditelji se i danas nerado pričaju o greški ljekara, koji su tvrdili da će majka Šeherzada na svijet donijeti zdravu bebu.

Poslije prvog šoka, nakon što je Ramela rođena bez ruku i sa kraćom nogom, Sanel i Šeherzada su, uz pomoć dobrih ljudi, hrabro počeli krčiti put svojoj maloj djevojičici.

Polazak u školu budio im je strahove, ipak, Ramela se brzo snašla, omiljena je, druželjubiva, uvijek spremna za druženje.

Sve poslove obavlja lijevom nogom. U šali kaže kako joj je lijeva noga kao nekom  desna ruka. Jede, piše, oblači se, češlja, a desnom se ponekad pomogne. Kod oblačenja i spremanja za školu pomaže joj i mlađa setra Đejla. Kad zapne kod matematičkih zadataka u pomoć joj priskoče sestra Sanela, mama i tata.

U igri smo je zatekli u kući u Begovom Hanu. Polako se priprema za povratak u školu nakon raspusta. Pročitala je lektiru, uradila zadaće. Malo je tužna jer nije bilo snijega za sankanje i igru sa prijateljima. Kaže da je jedva čeka da se vrati u školu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ramela je odlična učenica i uzor svima #ramelameseljevic #zepce #bih #djeca #vijesti #avaz #dnevniavaz

A post shared by Dnevni avaz (@dnevniavaz) on Jan 20, 2020 at 1:05pm PST

Roditelji pričaju da je Ramela vrlo odgovorna i savjesna te da pokušava da što više bude samostalna. Ispričala je kako učiteljica često zna reći kada grdi njene školske drugare, da ljepše Ramela piše nogom nego oni rukom. Za  učiteljicu Edinu Grahić  ima samo riječi hvale, kao i za drugaricu iz klupe Minelu Odobašić.

Nastavak školovanja

Do škole i dalje putuje malo autobusom  a malo sa roditeljima autom, koji su već sada zbog problema sa prevozom pomalo zabrinuti, za njen budući  nastavak školovanja.

– Kada krene u više razrede moraće imati asistenta i nekoga ko će o njoj brinuti dok je u školi  – kažu Ramelni roditelji.

Voli Džejlu Ramović

Ova vesela djevojčica voli da crta, pjeva i učestvuje na školskim priredbama. Voli muziku, a kako kaže, muzički idol joj je pobjednica „Zvezda Granda“ Goraždanka Džejla Ramović.