Dr Ostojić: Tinejdžeri koji su gojazni najugroženiji od korone u dječjoj populaciji

18:18, 30.03.2021.
Izvor: novosti.rs
Načelnica Dječije klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" doktorka Olivera Ostojić kaže za RTS da trenutno imaju 25 djece i 17 pratilaca - njihovih majki koje su, takođe, kovid pozitivne. Ona je navela da je za vikend bio veći broj prijema.

Utoku noći nije bilo prijema, ali vikend je bio sa nešto većim brojem prijema nego što smo očekivali, tako da ova nedelja kreće sa povećanim brojem pacijenata, većim nego što smo imali u prethodnim nedjeljama – navodi doktorka Ostojić.

Kaže da se klinička slika menja i da su u pitanju nešto ozbiljnije obostrane upale pluća kod starije djece.

– Imamo i manju djecu sa visokim temperaturama. Pitanje je da li je to samo korona infekcija ili neki od ovih sezonskih respiratornih virusa –  ističe doktorka Ostojić.

Navodi da je 50 odsto dece iz Beograda, a 50 odsto iz unutrašnjosti.

– Primijetili smo u poslednjih par meseci da su tinejdžeri koji su gojazni najkritičnija kategorija kovid pacijenata što se tiče dečije populacije –  naglašava doktorka Ostojić.

Kaže da oni već dolaze sa izraženom kliničkom slikom i potvrđenom upalom pluća.

Navodi da je 50 odsto djece iz Beograda, a 50 odsto iz unutrašnjosti, pišu Novosti.

– Primijetili smo u posljednjih par meseci da su tinejdžeri koji su gojazni najkritičnija kategorija kovid pacijenata što se tiče dječije populacije –  naglašava doktorka Ostojić.

Kaže da oni već dolaze sa izraženom kliničkom slikom i potvrđenom upalom pluća.