Meta su kuće uz rijeku Savu

Gradiška: Migranti provaljuju u kuće, organizuju se noćne straže

22:37, 01.06.2020.
Izvor: Srpskainfo.com
Prazne kuće u gradiškim naseljima pored Save ponovo su meta migranata, koji na ovom području ilegalno prelaze državnu granicu s Hrvatskom. Takvih slučajeva najviše je u Kozincima, Bok Jankovcu, Lamincima, Dolini, Novom Selu…

Momir Babić iz laminačkog zaseoka Mokreš kazao je za Srpskainfo da su migranti provalili u njegovu kuću, polupali stakla na prozoru, oštetili brave na sobnim vratima, ispreturali cijelu kuću, uzeli njegovu garderobu i poslije prespavane noći otišli.

– Zatekao sam neviđeni nered u kući, sve razbacano, pretureno, uprljano, razmontirano… To je neopisivo. Pretražili su svaki kutak kuće i sve rasturili, vjerovatno u potrazi za novcem i drugim dragocjenostima. Oni su preskočili visoku ogradu, razbili prozor i ušli unutra – ispričao nam je Babić pokazujući svježe tragove “posjete” migranata.

– Pozvao sam policiju, koja je odmah došla, napravila uviđaj, sve evidentirala. Jasno je da su to učinili migranti, oni su primjećeni u ovom kraju. Na njih i policija sumnja. Kuća je prazna nekoliko godina, bivalo je čak sve otvoreno, ali niko ništa nije dirao sve dok nisu stigli migranti u naše mjesto – požalio nam se Babić, stalno nastanjen u Gradiški.

Zahvalan je policiji koja je, nakon ovog i još nekoliko identičnih slučajeva, organizovala patrole u selima pored Save.

U izvještajima Policijske uprave Gradiška je veliki broj prijava vlasnika kuća iz gradiških sela, koji sumnjiče migrante za veliku štetu. Tokom maja, na nekoliko mjesta policija je pronašla i deportovala 20-ak migranata. Trojica su pronađena u napuštenoj kući u prigradskom naselju Hipodrom, a veća grupa, takođe u napuštenim kućama, u Čatrnji.

Među njima, navode u Policijskoj upravi Gradiška, najviše je državljana Iraka i Egipta.

Stanovnici Bok Jankovca, Kozinaca, Mačkovca i drugih susjednih naselja nizvodno od Gradiške samostalno su, više puta ove godine, organizovali noćne straže.

Mještani upozoravaju na probleme koje uzrokuje novi migrantski talas, nakon ukidanja vanrednog stanja u Republici Srpskoj, naglasivši da su prinuđeni na različite metode zaštite imovine.

– Svako se snalazi kako zna i umije da bi sačuvao kuću. Osjećamo se nesigurno, zaključavamo kuće i danju i noću… Policija povremeno dežura i patrolira nasipom i okolinom, ali to nema naročitog efekta. Ništa se ne mijenja ka boljem. Migranti učestalo dolaze, hodaju cijele noći po selu, traže povoljno mjesto kako bi se domogli druge obale Save, a pogoduje im nizak vodostaj – naglašavaju zabrinuti stanovnici Bok Jankovca pokazujući odbačenu garderobu, prazne konzerve, napuštene gumene čamce i tragove.