Bolest pogađa čitavu porodicu

Majka objavila potresnu fotografiju: Ovo je rak, uzmi ili ostavi

08:01, 12.09.2019.
Izvor: avaz
Jedna stvar koju vam ne govore o raku u djetinjstvu je ta da pogađa čitavu porodicu. Uvijek čujete za finansijsku i medicinsku borbu, ali koliko često čujete o borbama s kojima se suočavaju porodice s drugom djecom? - upitala je ovo majka četverogodišnjaka oboljelog od akutne leukemije.

Kejtlin Brug iz Teksasa na svom Fejsbuk profilu je podijelila fotografije sina Beketa i njegove sestre Obri na kojima se vidi koliko ga bolest iscrpljuje, te da njegovo stanje pogađa cijelu porodicu.

- Povraćanje između sesija igranja. Digne se da povrati. Stoji pored brata i trlja mu leđa. Ovo je rak u djetinjstvu. Uzmi ili ostavi - stoji u opisu fotografije. 

- Nekima je ovo možda teško vidjeti i pročitati. Moje dvoje djece, u razmaku od 15 mjeseci, krenuli su od igranja u školi i kod kuće, zajedno do sjedenja u hladnoj bolničkoj sobi. Moja kćerka, tada četverogodišnjakinja, gledala je svog brata kako ide iz hitne pomoći na odjel hitne pomoći. Gledala je desetak ljekara kako mu stavljaju masku na lice, lupkaju mu i bodu ga iglama, ubacuju desetak lijekova u njegovo tijelo, i sve dok je on bespomoćno ležao. Nije bila sigurna šta se događa. Znala je samo da nešto nije u redu s njenim bratom, najboljim prijateljem - napisala je majka Kejtlin. 

Fotografija je snimljena u januaru, te prema riječima Kejtlin prikazuje "tipičan dan u životu" za njenog sina. Beket svake večeri pije pilulu za hemoterapiju, osim mjesečnih putovanja u kliniku gdje prima hemoterapiju, a s hemoterapijom dolazi i mučnina.  

- Zašto smo poveli njegovu sestru sa sobom i zašto je sve to vidjela u mladosti? Djeca trebaju podršku i zajedništvo, a ne smiju se držati na udaljenosti od osobe koja je bolesna. Najvažnije je pokazati da su zbrinuti bez obzira na situaciju. Prilično je vremena provodila kraj njega u kupatilu, dok se razbolio. Podržala ga je i brinula se za njega, bez obzira na situaciju. Ona se uvijek brine za njega - navela je majka u svojoj objavi na društvenoj mreži.

Dječak Beket bi trebao završiti liječenje u avgustu 2021., nakon više od tri godine.  

Pročitajte još: