Posavska kuhinja i tradicija

Ministar Gluhaković otvorio druge "Gastro susrete"

14:17, 02.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković otvorio je danas u Vukosavlju turističko-gastronomsku manifestaciju "Gastro susreti" na kojoj učestvuje više od 20 izlagača.

Gluhaković je rekao da ova manifestacija po broju izlagača i posjetilaca pokazuje da turizam na ovim prostorima zaslužuje pažnju i izrazio očekivanje da će "Gasto susreti" dobiti regionalni karakter. 

"Gastro susreti širom Republike Srpske pokazuju da imamo veliko bogatstvo, zbog čega resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske podržavaju ovakve manifestacije", rekao je Gluhaković. 

On je naglasio da je rukovodstvo opštine sa načelnikom Borislavom Rakićem na čelu, Gastro susrete prepoznalo kao odličan način za promociju lokalne zajednice i ovog prostora. 

Načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić izrazio je zadovoljstvo brojem izlagača i posjetilaca, kojih je više u odnosu na prošlogodišnju manifestaciju i rekao da su Gastro susreti doprinijeli da se ova lokalna zajednica nađe na turističkoj karti Republike Srpske. 

On je napomenuo da je vrijednost Gastro susreta i u tome što su na manifestaciji prisutni predstavnici svih naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata, čime se šalje poruka da je Vukosavlje lokalna zajednica za suživot svih građana, bez obzira na nacionalnu i drugu pripadnost. 

Svečanom otvaranju Gastro susreta prisustvovali su predstavnici opština Modriča, Odžak, Pelagićevo i Donji Žabar. 

Na ovoj manifestaciji izložena su tradicionalna jela i pića sa područja Posavine, te ručni radovi udruženja građana iz Vukosavlja, Modriče, Šamca, Pelagićeva i Donjeg Žabara. 

U kulturnom dijelu manifestacije, koja se održava na novouređenom platou ispred Društvenog doma u Jakešu, nastupila su kulturno-umjetnička društva "Posavina" iz Crkvine kod Šamca, "Šefko Avdić" iz Tarevaca kod Modriče, "Aktiv 4" iz Modriče, "Zoran Tomušilović" iz Dugog Polja - Borajica i Pjevačka grupa "Heruvimi" iz Šamca.