UIO BiH

Na graničnim prelazima oduzeta roba vrijedna više od sedam miliona KM

19:23, 19.01.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Na graničnim prelazima u BiH, prošle godine, oduzeta je roba vrijedna više od sedam miliona maraka. To su stvari koje se, najčešće, pokušavaju prošvercovati. Najviše ih je, u vrijednosti od dva i po miliona, završilo na carinskom terminalu u Tuzli, najmanje u Mostaru. Među oduzetim predmetima ima, bukvalno, svega i svačega - od crkvenih kandila, brojanica, ukosnica i kućnih papuča. 

U oktobru prošle godine desio se pokušaj krijumčarenja 20-ak vjenčanica, u vrijednosti od oko 100 hiljada maraka. Bilo je i pokušaja šverca kozmetike i nakita. Između ostalog oduzeto je 200 lakova za nokte, 30-ak gelova za nokte ali i četkica za nanošenje šminke.

Najviše je bilo pokušaja šverca tekstila, obuće, mobilnih telefona, bijele tehnike i namještaja. Uprava za indirektno oporezivanje BiH ne raspolaže privremeno oduzetom robom već o svemu odlučuju nadležni sudovi. 

"Dakle, sud je taj koji naloži u svojoj konačnoj odluci šta da mi radimo sa tom robom. Ta se roba prodaje, eventualno se uništava ili, u vrlo rijetkim slučajevima, ukoliko sud donese odluku da se ta roba vrati vlasniku, onda se ona vraća ako se utvrdi da nije riječ o carinskom prekršaju. Što se tiče same prodaje robe, Uprava organizuje javne aukcije," rekao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević. 

Uprava za indirektno oporezivanje, prošle godine, održala je 27 javnih aukcija i 15 direktnih prodaja na kojima je prikupljeno skoro pola miliona maraka. Prodavali su se razni predmeti, od odjeće i obuće do šnala i gumica za kosu. Najmanje su koštale čarape koje su se prodavale i po cijeni od 50 pfeninga.