Nabavljen aparat za operaciju retinopatije kod prijevremeno rođene djece

19:03, 08.07.2020.
Izvor: ATV
Prijevremeno rođena djeca oboljela od retinopatije više neće morati da putuju u Beograd da bi im se spasio vid - sada će taj zahvat moći da urade i u Banjaluci, nakon što je nabavljen laser najnovije generacije. Za kupovinu aparata vrijednog oko 93.000 KM, udruženje "Mrvice" je u okviru akcije "Ljubičasti novembar" prikupilo 43.000 KM, od čega je 10 hiljada dao kabinet predsjednika Republike Srpske - dok je ostalih 50 hiljada donirao kabinet premijera.

"Mi smo zaista srećni i zahvalni, jer to za naše roditelje i našu djecu zaista znači puno, jer smo zaista mi kroz boravak naše djece na Kliničkom centru bili svjesni šta znači transport do Beograda bebe koja se izvlači sa intenzivne ili poluintenzivne njege, koja još uvijek nije spremna da ide u samostalan život sa roditeljima", kaže Danka Mirjanić, predsjednik Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice".

Podrška ovakvim akcijama je moja obaveza, i uvijek ću ih podržati, poručuje Radovan Višković. Premijer Srpske objašnjava da se radi o prvom uređaju te vrste u BiH - i da će svima biti dostupan.

"Ovo nije ni za Banjaluku, ni za Republiku Srpsku, nego za sve one kojima takva usluga bude trebala u Bosni i Hercegovini", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Određene terapije koje se moraju davati prerano rođenoj djeci prouzrokuju retinopatiju, ali sada konačno sami možemo da rješavamo taj problem, poručuju iz Klinike za dječije bolesti. Sada imamo i uređaj, i kadar, i prostor za to, kažu doktori iz ove klinike.

"Jedan od problema zbog tih naših terapija, to je kiseonička terapija, jer su oni mali, ne mogu da dišu, pa ih često moramo stavljati na respirator, jedan od takvih problema zbog liječenja kiseonikom može da bude i retinopatija prematuriteta", kaže Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC Republike Srpske.

Od ukupno rođene djece u Republici Srpskoj, oko 10 odsto se rodi prije vremena. Taj broj se svake godine povećava.