Istočno Sarajevo

Obilježavanje Dana veterana službi bezbjednosti

07:31, 30.03.2020.
Izvor: Srna
Dan veterana službi bezbjednosti Republike Srpske danas će biti simbolično obilježen u Istočnom Sarajevu kao uspomena na 30. mart 1992. kada je izvršena prva smotra milicije Srpske Republike BiH, rekao je Srni predsjednik Podružnice Udruženja veterana bezbjednosti Srpske Radovan Pejić.

Pejić je naveo da je Dan veterana službi bezbjednosti do sada bio obilježavan na Sokocu, ali da je zbog aktuelne epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona došlo do promjene.

"Nakon konsultacija sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom odlučili smo da Dan veterana obilježimo bez tradicionalnog zborovanja i većeg okupljanja na Sokocu", objasnio je Pejić.

Prema njegovim riječima, delegacija Veterana službi bezbjednosti Republike Srpske će u 10.00 časova prislužiti svijeće u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, Istočna Ilidža. U porti hrama su u 10.20 časova planirane izjave za novinare.

Pejić je podsjetio da je 30. marta prije 28 godina, nekoliko dana nakon usvajanja Ustava i Zakona o unutrašnjim poslovima Srpske Republike BiH, izvršena prva smotra srpske policije.

"U stroju je tada bilo 230 milicionera/policajaca tadašnje Srpske autonomne oblasti (SAO) Romanija, od kojih je 70 bilo osposobljeno za izvršavanje posebnih zadataka. Smotru je, u prisustvu velikog broja građana i zvaničnika, izvršio Mićo Stanišić, prvi ministar unutrašnjih poslova, a raport mu je predao pokojni Zoran Cvijetić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova SAO Romanija", prisjeća se Pejić.

On je dodao da su milicioneri tog dana dali svečanu izjavu i položili zakletvu svojoj otadžbini.