Oprema za stoni tenis

Osnovcima iz Bileće uručena nagrada koju su osvojili na konkursu "Otpadom ukrasi ,Planetu spasi“

19:13, 18.10.2019.
Učenicima VIII- 2 razreda Osnovne škole „Petar II Petrović NJegoš“ danas je uručena nagrada, u vidu opreme za stoni tenis, koju su osvojili na konkursu „Otpadom ukrasi ,Planetu spasi“.

Ovaj konkurs već četvrtu godinu raspisuju Fakultet za ekologiju Nezavisnog univerziteta u Banjaluci i udruženje Ekosfera uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine. Na konkurs pristigne preko 300 radova, a o najboljima odlučuje komisija sastavljena od stručnjaka iz različitih oblasti.

„Svake godine, simbolično konkurs raspisujemo 22.aprila. U početku samo za regiju Banja Luke, ali zbog velikog interesovanja škola i učenika, već dvije godine konkurs je otvoren za cijelu Republiku Srpsku.

Konkurs obično obuhvata dvije ili tri kategorije za učenike od prvog do devetog razreda. NJegov osnovni cilj je povećanje ekološke svijesti i edukacija o pitanjima zaštite životne sredine.“, kaže dekan Fakulteta za ekologiju Slobodanka Pavlović.

Veliku ekološku svijest kroz razne aktivnosti pokazali su i osnovci u Bileći. Učenici VIII- 2 na ovom konkursu osvojili su drugo i peto mjesto. Drugo mjesto zauzeo je rad „Recikliraj, čovječe“, a azbuka, tekst i ilustracija visoko peto mjesto. Rezutatima učenika VIII- 2 ponosi se i njihov razredni starješina Mirjana Albijanić.

„Izuzetno nam je drago i jako smo ponosni što smo osvojili ovu nagradu. Već sledeće sedmice sa radom počinje sekcija za stoni tenis. Posebno nam je zadovoljstvo što smo danas upoznali ove divne ljude iz Banja Luke i dogovorili novu saradnju. Nama je od samog početka cilj da ne stajemo kada završimo jednu, nego da uvijek pokrećemo nove akcije.“, kaže razredni starješina VIII- 2 Mirjana Albijanić.

Ove godine konkursom je bilo određeno da se šalju radovi samo od plastike i da se minimalno koriste neki drugi vezivni materijali.

„Cilj je razviti dječiju kretaivnost i na zabavan način pokušati im prenijeti neke vrijednosti koje su ekološki održive za budućnost. Nije pitanje samo kako da recikliramo otpad mnogo teže je naći način kako smanjiti količinu otpada ili kako ga ponovo koristiti.“, kaže Slobodanka Pavlović

Na druženju u Osnovnoj školi danas je zaključeno da bi ekologija kao predmet trebala biti uvedena u nastavu, jer veliki problem predstavlja nedostatak edukacije o zaštiti životne sredine.

„Prednost konkursa je što širimo mrežu učitelja i nastavnika koji su nosioci, jer koliko god djeca bila zainteresovana, ako nema učitelja koji će inicirati i raditi sa njima mi nismo postigli cilj.“, pojašnjava Slobodanka Pavlović.

Učenici su poručili da svojim primjerom moramo pokazati, ako želimo da dođe do neke promjene. Svaka sitnica koju uradimo za našu Planetu, biće nam višestruko vraćena.