Gradiška

Ozvaničen početak izgradnje mosta preko rijeke Save

07:51, 11.10.2019.
Izvor: Srna
U Gradišci je danas ozvaničen početak izgradnje mosta preko rijeke Save, što je jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realizuju Republika Srpska, BiH i Hrvatska.

Ceremoniji su prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković i ministar privrede i preduzetništva Republike Vjekoslav Petričević.

Ozvaničenju početka radova prisutvovali su i zamjenik ministra komunikacija i prometa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Saša Dalipagić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković, šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, te evropski povjerenik za mobilnost i promet Violeta Bule.

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 evra i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje preko Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci.

Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake - po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Prilikom projektovanja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom, te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara.