Natalija Trivić

Potpisan ugovor o unapređenju praktične nastave 

11:47, 21.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca potpisali su danas Sporazum o saradnji u okviru projekta "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju" koji će omogućiti srednjoškolcima plaćenu praksu i zapošljavanje, a time i ekonomski razvoj Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da su sporazumom definisane obaveze obrazovnog sistema i privrednika. 

"Učenici će prvi put ići na praksu kod poslodavaca koja će im biti plaćena, a nakon završetka školovanja najbolji će imati mogućnost da se zaposle u toj firmi", rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci i dodala da je u ovaj projekat već uključeno više od 15 kompanija u Srpskoj. 

Ona je navela da se Sporazumom definiše i pitanje bezbjednosti učenika na radu, standarda i uslova za vrijeme njihove prakse. 

"Interes obrazovnog sistema i privrede jeste da učenici steknu znanje da bi nakon školovanja bili potpuno obučeni i konkurentni kada je riječ o potrebama ovdašnjeg tržišta rada. U vezi s tim moramo imati sistem obrazovanja koji će garantovati nova radna mjesta i privredni razvoj", rekla je Trivićeva. 

Ona je dodala da će poslodavci sa predstavnicima srednjih stručnih i tehničkih škola potpisati ugovore da bi privrednici primili određen broj učenika na praktičnu nastavu u skladu sa nastavnim planovima i programima.