Dan opštine Derventa

Simić: Derventa u vrhu Republike Srpske

15:54, 28.08.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Derventu će u ovoj godini biti uloženo četiri miliona KM i ova opština je, prema mnogim parametrima, u vrhu Republike Srpske i BiH, rekao je načelnik ove lokalne zajednice Milorad Simić na svečanoj sjedinici povodom Dana opštine.

"Opštinski budžet sa rebalansima je 15,9 miliona KM, a gotovo svake godine ulažemo po 1,5 miliona KM kroz kapitalne investicije", rekao je Simić. 

On je naveo da je zaduženost Dervente 9,5 odsto budžeta i da je najnezaduženija opština. 

"Vlada Republike Srpske dodijelila je milion KM koje smo rasporedili na tri projekta - proširenje obdaništa, izgradnju terena sa vještačkom podlogom i parka koji će nositi naziv "Deveti januar"", kaže Simić. 

On kaže da na području lokalne zajednice posluje 700 privrednih subjekata, od kojih 30 kompanija sa inostarnim kapitalom. 

"Poslije Banjaluke mi imamo najveći izvoz, koji iznosi 301 miliona KM. Imamo transparentan odnos prema ulagačima. U toku je izgradnja 27 putnih pravaca i 13 seoskih vodovoda. U Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) imamo registrovano 1.167 poljoprivrednika, a njih 126 su i privredni subjekti", rekao je Simić. 

Na svečanoj sjednici, koja je održana u Centru za kulturu, dodijeljena su najviša opštinska priznanja, a Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom opštine pripala je Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Derventa. 

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Slaven Pijetlović, koji je preuzeo priznanje, zahvalio je odbornicima i SNSD-u, koji je predložio jedinicu za dodjelu najvišeg priznanja. 

"Za 120 godina postojanja više puta je Vatrogasna jedinica nagrađivana, ali ovo je za nas najdraže priznanje. Imamo savremeno opremljenu jedinicu i obučene vatrogasce", rekao je Pijetlović. 

Teritorijalna vatrogasna jedinica dobila je priznanje koje predstavlja najviši oblik javnog priznanja zbog izuzetnog zalaganja i doprinosa u spasavanju ljudi i materijalnih dobara od elementarnih i drugih nesreća, te povodom 120 godina postojanja koje ove godine obilježavaju. 

Dugogodišnji volonter i humanitarac Borislav Miodanić dobio je zahvalnicu za izuzetan doprinos volontiranju kao aktivnosti od opšteg interesa. 

Svečanoj sjednici prisustvovao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Milan Đukić, narodni poslanici Vesna Jungić, Igor Žunić i Nade Planinčević. 

Svečanosti je prisustvovala i delegacija bratskog grada Pinerola iz Italije i Humanitarne grupe "Arkobaleno", zatim predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, počasni građanin Dervente Drago Branković, predstavnici nekoliko opština i vjerskih zajednica. 

Obilježavanje Dana opštine počelo je služenjem parastosa ispred centralnog spomen-obilježja za 608 poginulih boraca Vojske Republike Srpske. 

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi služena je liturgija i proslavljena je krsna slava. Kum ovogodišnje slave bili su Radenka i Velibor Bilić. 

U Derventi se održava i tradicionalni 167. derventski vašar.