Loša bezbjednosna situacija

Situacija sa migrantima alarmantna, gradonačelnik Bihaća dolazi u Sarajevo

08:18, 15.10.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše u prihvatnim centrima se nalazi oko 3.500 migranata, a procjenjuje se da ih je oko 2.500 neregistrovanih, odnosno van centara. Zbog loše bezbjednosne situacije i nereagovanja države, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić danas će se zaputiti ka Sarajevu kako bi se obratio medijima.

Konferencija za novinare biće održana u hotelu "Bosnia" s početkom u 12 sati, a tema je jedna - migrantska kriza.

MUP Unsko-sanskog kantona od danas je ograničio kretanje migrantima u gradu, a kako je naredila Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u USK. Tražili su da se migrantima zabrane okupljanja na javnim mjestima, posebno u blizini obrazovnih ustanova kao i prosjačenje i sve vrste društveno neprihvatljivog ponašanja.

"Kao što vam je poznato, Grad Bihać već dvije godine pod konstantnim je pritiskom ilegalnih migranata, a građani Bihaća ostavljeni su sami, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. U Bihaću se nalazi nekoliko hiljada migranata o kojima brine samo Grad Bihać, Crveni krst i međunarodne organizacije, a svakim danom u Bihać pristiže po nekoliko stotina novih migranata. Ministarstvo bezbjednosti BiH i nadležne državne institucije nisu provele niti jedan od zaključaka sa sastanka iz Brisela koji se odnose na upravljanje procesom migracija u BiH.

"Dolaskom zime humanitarna, sigurnosna i epidemiološka situacija u Bihaću postaje alarmantna", poručio je Fazlić.

Bezbjednosna situacija takođe je narušena. MUP USK svakodnevno interveniše zbog tučnjava koje završe ranjavanjem, a neke i smrtnim ishodom. Građani Bihaća se pribojavaju za svoju sigurnost jer su tokom prethodne zime imali povećan broj provala u kuće, krađa i sl.

"Ovim putem Vas molimo da prisustvujete zakazanoj konferenciji za medije i na taj način pomognete da još jednom skrenemo pažnju na ovaj problem", navodi se u pozivu Gradske uprave Bihaća.

Operativna grupa je zabranila objektima Bira i Miral produžavanje ugovora o iznajmljivanju za smještaj migranta što bi značilo da će, ukoliko se ova naredba realizuje, oko 2.000 migranata ostati bez smještaja. Zatražili su i od Ministarstva bezbjednosti BiH da migrante prebaci na novu lokaciju ili da ih smjeste u Salakovac i Ušivak.

Na dosadašnje višemjesečne apele iz Krajine, vlasti na zajedničkom i entiteskom nivou su se oglušile.