Skok cijena namirnica u Srpskoj, ali i na globalnom tržištu

19:26, 05.05.2021.
Izvor: ATV
Prosječna cijena litra ulja u martu prošle godine bila je 1,99, u istom mjesecu 2021. skočila je na 2,57. Skok cijena osnovnih životnih namirnica na tome nije stao.

Pšenično brašno je sa 1,11 došlo do 1,26 KM. Prosječna cijena kilograma šećera sa 1,17 na 1,24. Cijena mlijeka je ostala ista, u prosjeku 1,42. Dok su krompir, paprika, toaletni papira i tjestenina jeftiniji. Da je zbog svega novčanik tanji, tvrde i građani. 

"Sve je poskupilo, evo vidite, 4 KM kruške, pa gdje to ima, na svijetu nema da je tako". 

"Sve je poskupilo, zaista, po 10-20 odsto". 

"Sve. Ne znam šta drugo da vam kažem, sve je poskupilo, a do dinara je teško doći", kažu građani. 

Do skoka cijena nije došlo samo u Srpskoj, nego i na globalnom tržištu, pa sve što se dešava u svijetu direktno utiče i na nas, objašnjavaju iz Privredne komore. To se posebno odražava na sirovine koje uvozimo jer ih ne proizvodimo u dovoljnim količinama. 

"Neki od najznačajnijih proizvoda osnovnih životnih namirnica su oni proizvodi za čiju proizvodnju nažalost nemamo dovoljno kapaciteta na domaćem tržištu, zbog toga su naši proizvođači primorani da tu robu nabavljaju na stranom tržištu, posebno tu ima i roba koje se kupuju na berzi na šta direktno utiče cijena svjetskih berzi, što se odražava na maloprodajne cijene na našem tržištu", istakao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske. 

Na povećanje cijena životnih namirnicna uticalo je i povećanje cijena goriva, a sav taj disbalans na potrošačkom tržištu donijela je epidemija virusa, kažu iz Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija". Objašnjavaju, Vlada Srpske je uvođenjem marži na određene proizvode uspjela skok donekle iskontrolisati. 

"Republički štab za vanredne situacije je je konkretno donio odluku o zabrani maržiranja na određene proizvode, pa su neke od tih odluka i danas na snazi, tako da danas imamo odluku o zabrani maržiranja nafte i naftnih redivata", naglasio je Dušan Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija". 

Povećanje cijena za sobom mora vući i povećanje plata, jasni su građani, ali i sindikalci. Do toga bi trebalo da dođe do kraja maja. O tome pregovaraju resorni ministri i predsjednici granskih sindikata. Poseban akcenat je na povećanju najniže plate, koja sada iznosi 520 maraka, a cilj je da bude 600.