Jeftinije

Slavonci redovno u kupovini u Šamcu

19:28, 29.06.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Županja, Đakovo, Slavonski Brod, Osijek, Požega, Zagreb... automobili sa registarskim tablicama iz tih hrvatskih gradova svakodnevno napune parking ispred tržnog centra u Šamcu. Ni Šamčanima nije mane. I oni su često u komšiluku zbog prekogranične kupovine. 

Kupci iz Hrvatske u Šamac najčešće dolaze zbog kupovine hrvatskih proizvoda. Šamčani na drugu obalu Save odlaze zbog bolje ponude, ali i njemačkih proizvoda. 

"Kćerka kupuje za malu odjeću, tamo ima nekih jeftinijih prodavnica. Nešto jeftinije nešto bolji izbor", kaže Slobodanka iz Šamca.

"Nije ništa bilo jeftinije nego bili su neki proizvodi koje nisam ovde mogla da ovde da nađem, neki njemački proizvodi", kaže Azra iz Šamca.

Hrvati pričaju da se dolazak, definitivno, isplati. Kažu da je kod nas jeftinije, posebno alkohol i cigarete. 

"Isplati se najviše radi goriva i onda ove kućne potrepštine su jeftinije nego kod nas u Hrvatskoj. Osim goriva ovi naši, što kažemo, hrvatski prozivodi, tipa Vegete, Cedevite", kaže Vedran iz Đakova. 

A tek pivo. Zbog njega se posebno isplati doći, kažu Hrvati. 

"Gajba piva Jelen ovde 70 kuna, Ožujsko 80 kuna ovde, a kod nas 130, 140. E pa sad vidite koja razlika", kaže Zlatko iz Slavonskog Broda.

Nije sve u kunama ili markama. Zatekli smo i one koje zadovoljstvo ili staro prijateljstvo dovode u Šamac. 

"Dođem tu jer sam odavde s ovog područja, pojedem dobre ćevape znam gdje imaju u Šamcu to je to", kaže Anto Jelušić iz Đakova.

Cijene su, možda, tu negdje ali uz povrat poreza, ili praćenje akcija, može se naći računaca, saglasni su i Šamčani i oni koji dolaze u Šamac. Na kraju, valja malo promjeniti sredinu, kažu i jedni i drugi, pa makar skoknuli preko granice samo na kafu ili ćevape.