Nastavljeni protesti na graničnom prelazu

Špediteri ponovo obustavili rad na Rači

19:10, 12.08.2019.
Izvor: ATV
Špediteri i prevoznici istrajni su u zahtjevima da se sastanak hitno održi i od te namjere, kažu, neće odustati. Peti dan protesta utiče i na kompletan rad prevoznika i špedicije, ali istrajni su, kažu, jer preseljenje na drugi terminal ne dolazi u obzir. Upravi za indirektno oporezivanje BiH, poslali su zvaničan poziv u kojem je naglašeno da žele da razgovaraju isključivo sa direktorom Uprave, uz insistiranje da sastanak bude održan na Rači. Odgovor još nisu dobili.

"Kako bi vidio gospodin Džakula gdje se nalazi Rača i u kakvom stanju se nalazi Rača i upravo ovdje da se održi taj sastanak. I naravno, u tom dopisu smo mu jasno dali do znanja da nema razgovora ako razgovaramo na temu premještanja ovog terminala ovdje na privatni terminal. Samo možemo razgovarati o poboljšanju uslova rada na GP Rača," rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske.

Situacija je alarmantna, kažu oni koje smo zatekli na ovom Graničnom prelazu.  

"Za špeditere to znači vjerovatno smanjenje posla, gubitak posla za većinu špedicija, dosta porodica će ostati bez posla," rekla je Dragana Koprivica. 

"Preseljenje bi značilo poskupljenje za duplo troškova, u odnosu koje imamo sad. Plaćali bi vjerovatno drugi terminal, i ovdje i na drugoj lokaciji. S tim što bi nam to onda oduzimalo još više vremena. Ovako ostajemo možda čitav dan, a tako bi ostajali dan i po, možda i dva," kaže Enes Mačak, prevoznik iz Zavidovića.

Prevoznici su najavili potpunu blokadu i putničkog i teretnog saobraćaja, ukoliko im se niko ne obrati. Svaka blokada graničnih prelaza može samo da ide na štetu prevoznika, poručuju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Objašnjavaju da je javni oglas za izmještanje carinskog terminala raspisan najviše na zahtjev privredne zajednice, grada Bijeljine, pa čak i prevoznika zbog nefunkcionalnosti i loših uslova na ovom carinskom terminalu.

"Dvije su mogućnosti za rješavanje tog problema - jedna je da se carinski terminal izmjesti, a druga da se Upravi u budžetu obezbijede neophodna sredstva za zapošljavanje, investicije i održavanje svakog radnog dana, kako bi se taj termninal održavao kako treba. Treće mogućnosti nema," rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH. 

Iz Uprave za indirektno oporezivanje napominju da su tek danas dobili ime kontakt osobe koja bi učestvovala u pregovorima u ime špeditera. Najavljuju da će uskoro organizovati sastanak sa prevoznicima, nakon čega će biti poznata i konačna odluka.