Protest građana u Mostaru

Srbima povratnicima otimaju najplodniju zemlju

09:23, 23.08.2019.
Izvor: Srna
Mještani južnih mostarskih naselja, koji se protive izgradnji auto-puta kroz najplodnije zemljište u dolini Neretve, danas će održati mirni protestni skup u naselju Kosor.

"Iako iz preduzeća `Autoceste FBiH` tvrde da na dionici Mostar Jug-tunel Kvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno, te se veći broj mještana, mahom povratnika, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava", saopšteno je iz Udruženja Srba povratnika, koje takođe učestvuje u protestima. 

Oni zahtijevaju vraćanje procesa u zakonske okvire i održavanje javne rasprave o trasi auto-puta Koridor "Pet ce" kroz južni dio Mostara. 

"Udruženje Srba povratnika, preduzima sve pravne korake i pomaže povratnicima, u saradnji sa domaćim advokatima i pravnom pomoći namijenjenoj povratnicima da zaštite sebe i svoje vlasništo u ovom procesu tokom kojeg su `Auto-ceste` FBiH napravile teške povrede procedura i bez javne rasprave tj. uključenja svih zainteresiranih strana počeli nasilnički ulaziti u privatne posjede i obilježavati trasu koja je rezultat neformalnih dogovora najviših zvaničnika u BiH, a koja ne vodi računa o posljedicama niti stvarnim troškovima", navodi se u saopštenju. 

Udruženje podsjeća da, prema preporukama struke, najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, gdje nema nikakvih konflikata u prostoru, tj. nema otkupa privatnog zemljišta niti rušenja povratničkih kuća i vinograda. 

"Pozivamo `Autoceste` FBiH da bez odgađanja organizuju javnu raspravu o trasi Koridora `Pet ce` južno od Mostara, jer su to po zakonu dužni uraditi, a bez toga izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati velike pravne posljedice i veliki gubitak za njihovo preduzeće na kraju", navodi se u saopštenju. 

Protest je najavljen za 10.00 časova.