Šta će snimati nove kamere u Banjaluci

19:28, 22.10.2020.
Izvor: ATV
Provjerite registraciju vašeg automobila. Bolje vi nego kamera. Nove kamere koje su postavljene po Republici Srpskoj automatski bilježe neregistrovana vozila, ali nemaju mogućnost da snimaju korištenje mobilnih telefona ili nevezanih pojasa tokom vožnje. To svakako ne smijete da radite. Kamere snimaju na 105 lokacija i obuhvataju javne površine, parkove i trgove. Postavljene su nedavno ali njihova upotreba počinje krajem godine. Trenutno su u procesu instalacije. Bezbjednost građana će biti podignuta na viši nivo, poručuju iz MUP-a Srpske.

"Trenutno su instalirane na 45 lokacija. Na tih 105 lokacija planirana je instalacija 325 kamera od kojih je trenutno 149 kamera instalirano. Ono što cijelom ovom projektu daje značaj i zbog čega ga možemo nazivati da je rađen po konceptu bezbjedan grad je i korištenje kamera za automatsko prepoznavanje registarskih i oznaka za softver za obradu podataka koji su registrovani sa tim kamerama", izjavila je Divna Lovrić Bojanić, načelnik Uprave za informisanje.

Kamere će stati u kraj nesavjesnim vozačima. Oni koji osim neregistrovanih vozila budu nepropisno vozili u saobraćaju mogu da očekuju kazne. Kamera će, kažu stručnjaci biti saveznik u uvođenju reda u saobraćaju.

"Samo u septembru mjesecu imali smo 12 poginulih na putevima Republike Srpske, prošle godine je bilo devet, dakle povećanje, i to značajno povećanje. Svakako da svake mjere koje doprinose smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i broja onih koji su počinili saobraćajne nezgode značajno doprinosi i treba podržati. Što se tiče video nadzora, svakako da će doprinjeti da vozači više poštuju saobraćajne propise, pridržavaju ograničenja brzine i drugih saobraćajnih znakova i pravila saobraćaja". kaže Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Kamere su visokog kvaliteta i rezolucije. Moći će se vidjeti vidjeti lik osobe, ali ne i automatsko prepoznavanje lica.Dok se ocekuju kamere koje će kontrolisati registraciju vozila, Dobojlije se hvala vec uveliko beybjednim gradom. Zahvaljujući video nadzoru, u ovom gradu su razrješena mnoga krivična djela. Krađa automobila, provale u  objekte i oštećenje vjerskih objekata samo su neka od njih.

"Imali smo u skorije vrijeme mogu da navedem konkretne slučajeve kada je u pitanju oblast kriminaliteta, krađu putničkog motornog vozila u predgrađu Doboja, nakon toga izvršilac je to vozilo odvezao na lokaciju i zapalio ga. Uz sve druge mjere i korištenje ovog video nadzora identifikovali smo počinioca tog krivičnog djela", kaže Predrag Lazić, načelnik Sektora kriminalističke policije Doboj.

Prilikom podešavanja kamera vodi se računa o odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka. Snimaju se samo javne površine, odnosno kamere se usmjeravaju tako da ne snimaju građana.

Jednostavno rečeno, ko nema ništa da skriva nema čega ni da se plasi