"Tesla" iz Teslića proizvodi svoju struju

20:26, 13.06.2021.
Izvor: ATV
Ovo je Risto Miličić. Za njega kažu da je teslićki Tesla.

Na Memića Brdu već 40 godina Risto struju proizvodi sam, pa računi i ne stižu. Nije baš da je tako planirao, ali se i te kako snašao. Priključak struje u njegovo domaćinstvo nije stigao, a kasnije mu, kaže, nije ni trebao. Samouk je, sam, sve riješio. Tako ga narod i prozva Teslom iz Teslića.

"Moje potrebe su zapovijedale da napravim struju jer nemam industrijske struje. Za mene ovo dobro dođe imam televizor, svjetlo, radio. Ostalo potrebe ako se radi o nekoj snagi imam motora 10 u različitoj snagi rade", kaže Risto Miličić.

Njegov sin Goran u šali dodaje kod njih je sve na „dugme“. Osim struje, vodu su sa izvora doveli u kuću, ali i pred svakom štalom po jedna česma. Tu je i žičara. Ona vodi do najljepšeg izvora pitke vode na susjednom brdu. Odatle u kanti stiže pred kuću Miličića.

Imamo mi kuću i u selu. Ali, ovdje na brdu, bavimo se poljoprivredom, sve je zdravije, ljepše i isplativije, pričaju otac i sin. Zbog toga Risto sa brda ne želi, a sin često živi na dvije adrese.

"Sa ćaćom sam se slagao, nešto znam ja, nešto on, uskladili smo se u neke inovacije, svašta se razumije. Da li motorne pile, kosilice, trimere, da li šta raditi. Sve vas dvojica zajedno? Sve zajedno", kaže Goran Miličić za ATV-e.

Teslićki Tesla, zagazio je u 85-tu godinu života. I baš sada kaže, radi na još jednoj inovaciji. Ne otkriva o čemu je riječ, ali dodaje – uskoro ćete vi opet pred moju kuću.