Meteorolog Igor Kovačić

Tropske noći u Srpskoj narednih dana: Evo kakvo nas ljeto očekuje

16:15, 20.06.2021.
Izvor: ATV
Thumbnail
Kalendarski ljeto počinje sutra, dok su ga temperature prethodnih dana uveliko najavile. Kakvo će nas vrijeme očekivati sljedećih mjeseci objasnio nam je meteorolog Igor Kovačić.

"U narednom periodu nas očekuje veoma vruće i sparno vrijeme sa visokim temperaturama. Toplotni talas je došao u naše krajeve. Od ponedjeljka do četvrtka nastaviće se taj talas, tako da će temperature u mnogim krajevima biti između 30 i 35, a na sjevere ću prelaziti 35 stepeni. Velike vrućine su pred nama", kaže Kovačević.

Jutarnja svježina sve je manja, prethodnih dana smo imali podnošljive temperature ali sljedećih dana sve veći broj mjesta će u toku noći imati temperature oko i iznad 20 stepeni, što znači "tropska noć".

"Nakon toga neće doći do značajne i bitne promjene vremena. U četvrtak će doći do prekida priticanja afričkog vrelog vazduha, pa će temperature biti niže ali i dalje visoke", ističe Kovačić, a jače naoblačenje možemo očekivati početkom jula.

"Ljetne prilike su počele i zadržaće se druži period. Izgledi vremena za jul i avgust govore da će oni biti sa temperaturama iznad prosjeka. Početak jula obećava tako nešto, a što se tiče avgusta on daje još jače zatopljenje u odnosu na juli mjesec", kaže Kovačić i dodaje da će određena područja trpiti sušu.

Meteorlog napominje da se obrati pažnja zbog mogućeg toplotnog udara i da se izbjegava izlazak u periodu od 11 časova do večeri.