Svjetski dan oboljelih od multipla skleroze

U Srpskoj 1.800 oboljelih od multipla skleroze

14:47, 29.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Republici Srpskoj ima 1.800 oboljelih od multipla skleroze, dok terapiju koju kompletno pokriva Fond zdravstvenog osiguranja prima njih 95, ili manje od šest odsto, rekao je predsjednik Udruženja multiple skleroze Srpske Miroslav Vukomanović.

Vukomanović je rekao da su najveći problemi sa kojim se oboljeli od multipla skleroze susreću nedostupnost najskupljih terapija, ali i diskriminacija kada je riječ o zapošljavanju.

On je novinarima, povodom današnjeg Svjetskog dana oboljelih od multipla skleroze, rekao da samo 95 oboljelih prima terapije koje kompletno finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Vukomanović je, ipak, pohvalio Fond zdravstvenog osiguranja što je povećao broj terapija koje finansira jer je prošle godine terapiju primalo 75, a danas 95 pacijenata.

"Međutim, to je jako malo, a terapije su jako bitne, prvenstveno kod mlađih da bi ostali pokretni i mogli da rade, te doprinose porodici i društvu", kaže Vukomanović.

On je rekao da je u zemljama u okruženju stanje dosta bolje kada je riječ o terapijama, a da Republika Srpska i BiH po tom pitanju stoje najlošije.

Vukomanović je naveo da u Srbiji terapiju prima 12 odsto oboljelih, u Hrvatskoj daleko više, dok u zemljama Evrope nema tog problema.

Nacionalni koordinator za multipla sklerozu u Republici Srpskoj Sanja Grgić rekla je da je u Srpskoj, posebno u Banjaluci, zabilježen porast oboljele djece između 12. i 14. godine.

"Pretežno je riječ o oboljenju koje pogađa mlađe osobe i kod većine bolesnika znaci se javljaju između 20. i 40. godine života, a sve češće i u ranoj adolescenciji", rekla je Grgićeva.

Ona kaže da ova bolest predstavlja zapaljensko, autoimuno oboljenje centralnog nervnog sistema, te da je vodeći netraumatski uzrok invalidnosti kod mladih.