Umjesto proslave punoljetstva, Nedeljko donirao krv

20:00, 19.06.2020.
Izvor: ATV
Umjesto rodjendananske proslave Nedeljko Gavranović je svoj ulazak u svijet odraslih obilježio na human način, darovao je krv. Osamnaestogodišnji mladić nije želio poklone, htio je da on pokloni dragocjenu tečnost. Organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi koju su podržale kolege iz Udruženja "Kozara Ultra trail" ali i ostali Banjalučani.

"Početkom ove godine došao sam na ideju da organizujem dobrovoljnu akciju davanja krvi jer kao što znate krv je lijek humanog porijekla za koji nema zamjene pa je ona od presudnog značaja. Sačekao sam da napunim  sam 18 godina kako bih mogao učestvovati u ovoj akciji", izjavio je Nedeljko Gavranović, . 

"Nedeljko Gavranović je u maju napunio 18 godina, nismo tu akciju mogli da radimo u maju.On je izrazio želju, rekao je ne želim poklone, ništa, želim da dam dobrovoljno krv gdje sam ga ja   podržala. //01:50-01:58 Ja sam 2011 dala prvi put krv, trebalo je jednoj osobi, sada sam redovna i danas je 11 put da sam dala krv", ističe Nevena Stojaković, predsjednik Udruženja Kozara ultra trejl.

Direktor zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske kaže da je stanje sa rezervama krvi u Srpskoj stabilno ali da je svaki davalac dobrodošao. 

"Prvi put se omladina javlja, a nama je rad sa omladinom posebno važan bitan i interesantan jer su to mladi ljudi koji se uključuju u blast davalaštva i davanja krvi. Želim svima da se zahvalim koji su učestvovali u ovoj akciji ali i onima kojima se javila ideja da ovo organizuju", smatra Gordana Guzijan, direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske. 

Od jedne doze krvi mogu biti spašena tri ljudska života.  

Postupak vadjenja krvi traje svega nekoliko minuta, a može spasiti nečiji život. Ekipa ATV pridružila se današnjoj akciji , a vi ako ste planirali darivati krv, nemojte čekati puno, učinite to već sutra.