Verhaz: Bolest kod svakoga može da krene u nepovoljnom smjeru

20:54, 05.07.2020.
"Teško je govoriti o relaksaciji mjera i situacije, kada i dalje imamo veliki broj oboljelih koji nam svaki dan pristižu", kaže za ATV Antonija Verhaz, načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC RS.

"Izvještaji govore o velikom broju novoinficiranih, ako imate stotinjak novoinficiranih pacijenata, pretpostavlja se i da su imali kontakte. U najboljem slučaju to je jedan ili dva, ali ih je sigurno i više", dodaje Verhaz.

"Nas zabrinjava šta će naredni dani donijeti. Klinika za infektivne bolesti je već četvrti mjesec u borbi sa ovom novom bolesti. Radimo sa bolesti za koju nemamo iskustva, ne samo mi, nego cijeli svijet nema. Imamo samo skromna iskustva koja su nam kolege iz Vuhana prenijeli, pa i iz Italije. Ali, mora se reći da se situacija mijenja i da je različita u odnosu na Kinu, čak i klinička slika", navodi Verhaz i dodaje da to da li je klinička slika lakša ili teža ne može predstavljati razlog da se neko opusti.

"Ne zna se ko će imati lakšu kliničku sliku. Ono što smo mi očekivali, kao i kod gripe, da težu kliničku formu i letalni ishod bude češći kod starije populacije i kod onkoloških pacijenata, kardiovaskularnih, koji imaju pridružene bolesti. Međutim, desilo se da smo imali mlađe pacijente, koji su završili na respiratoru i gdje je bio vrlo ružan ishod bolesti, a nisu imali dodatne opterećavajuće bolesti," navodi ona.

Bolest kod svakoga može da krene u nepovoljnom smjeru

"Ako dođe do bolesti, kod svakoga može da krene u jako nepovoljnom smjeru. Nama je jedini spas vakcina, a ne znamo kada ćemo je dobiti. Specifičnog lijeka nema, niti terapije kojom se uništi taj virus", kaže Verhaz i dodaje da se kod zaraženih koriste suport terapija, simptomatska terapija i tako se pomaže organizmu da se izbori. Ali, dodaje, neće se svako izboriti sa virusom.

"Ono što zabrinjava je da je broj zaraženih visok, što znači da virus cirkuliše kod stanovništva, to je ono na šta moramo misliti, ne na to kakvu ćemo imati kliničku sliku. Ako neko ima blage simptome, neko drugi ko se zarazi od te osobe ne mora imati blage simptome", dodaje Verhaz.

"Mjerama zaštite ne samo da štitite sebe i druge, nego štitite i zdravstveni sistem, kao i kompletnu ekonomiju i privredne grane. Dok se ne pronađe konkretan lijek, nema opuštanja i nema relaksacije", poručila je Verhaz.