Episkop diseldorfski i cijele Nemačke

Vladika Grigorije: Političar sigurno nikada neću biti, ali ću uvijek govoriti ono što mislim

16:13, 14.02.2021.
Izvor: Tanjug
Episkop diseldorfski i cijele Nemačke vladika Grigorije izjavio je za Dojče vele, koji konstatuje da ga po anketama proglašavaju novim patrijarhom ili čak i predsjednikom, da „zasigurno nikada neće biti političar, ali da će uvijek govoriti ono što misli.

Jer, kaže, da kao crkveni lider i kao čovjek imam obavezu, ali i potrebu, da govori istinu.

Grigorije je uoči Sabora SPC na kome treba da bude izabran novi patrijarh rekao da novi patrijarh treba da bude neko ko će znati da se usprotivi ako bude potrebno, radi zaštite opšteg dobra.

Na konstatciju DW da ga napadaju na isti način kao Olivera Ivanovića, Vladika Grigoreije kaže:

– Napadaju nas na isti način zato što pogrešno vjeruju da ću i ja biti političar, političar drugačijeg kova, i da ću raditi to što je radio Oliver ili pokojni premijer Zoran Đinđić, ili što je radio neko treći, četvrti, kao recimo pokojni Ivan Stambolić – rekao je on.

Na pitanje ko bi mogao da ujedini srpsku opoziciju na narednim izborima 2022. i pobijedi sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Grigorije smatra da to može da bude svaki dobar i pošten čovjek.

On naglašava da je neophodan sistem u kojem nijedan predsjednik, premijer ili ministar „ne sme da radi ono što mu zakoni ne dopuštaju“.